Pátek, 29. března 2024

Praha 3 zrušila zakázku na měření imisí za 76 milionů

Praha 3 zrušila zakázku na měření imisí za 76 milionů

Radní Prahy 3 zrušili koncesní řízení na měření kvality vzduchu, za něž měla vybraná firma v následujících 15 letech získat 76 milionů korun bez DPH. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl místostarosta Ondřej Rut (SZ). Zakázku vypsalo minulé vedení radnice. Stávající koalice ale považuje měření imisí za zbytečné plýtvání penězi.

"Nepotřebujeme přece drahá měření, abychom věděli, že hlavním zdrojem znečištění a hluku je automobilová doprava," tvrdí místostarosta. Pět milionů ročně je podle něho lepší investovat do promyšleného zklidňování dopravy, zavádění pěších zón a stavebních úprav komunikací ve prospěch cyklistů. "Že tu máme prach a hluk už víme, tak proč za to ještě platit," říká.

Výběrové řízení radní zastavili těsně před podpisem smlouvy s jediným dodavatelem, který se o plnění zakázky přihlásil formou Ekosystem. Jednatelem společnosti je mimo jiné Petr Vučka, člen oblastního sdružení ODS Prahy 3. Firma Ekosystem měla podle původních plánů na vlastní náklady pořídit mobilní stanici na měření imisí, radiace, hustoty dopravy a hladiny hluku. Zároveň měla provozovat i stacionární stanici, na jejíž pořízení požádala radnice o evropskou dotaci. Zaznamenané informace pak měla zprostředkovávat radnici i veřejnosti prostřednictvím dvou světelných tabulí. Uvažovalo se o umístění na Olšanském náměstí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů