Čtvrtek, 28. března 2024

Ostrava začne vyjednávat s Katovicemi o zlepšení ovzduší

Ostrava začne vyjednávat s Katovicemi o zlepšení ovzduší

Vedení Ostravy bude vyjednávat s polskými Katovicemi o možnosti vzniku přeshraničního programu, z něhož by byly financovány projekty na zlepšení kvality ovzduší. Zástupci města i Zdravotního ústavu v Ostravě budou v Polsku jednat už ve čtvrtek. Novinářům to dnes řekl primátor Petr Kajnar (ČSSD). Městští zastupitelé dnes zároveň schválili dopis, v němž žádají o pomoc evropského komisaře pro životní prostředí Janeze Potočnika.

"Cílem jednání je najít začátek společného postupu při odstraňování znečištění v celém slezském regionu," uvedl Kajnar. Podle něj je na obou stranách hranice podobné složení průmyslu či dopravy. "Bez spolupráce s polskou stranou nikdy nedosáhneme, aby se to znečištění odstranilo," vysvětlil Kajnar, který očekává, že by na polské straně mohl získat podporu.

"Mohli bychom začít vytvářet společný přeshraniční projekt mezi Ostravou a Katovicemi. Původně jsme usilovali i o setkání s maršálkem, tedy hejtmanem, Slezského vojvodství, ale ten nám schůzku odřekl," podotkl Kajnar. Doplnil, že město se pokusí dohodnout na společné schůzce na úrovni kraje a vojvodství. Kajnar připomněl, že město má k dispozici studii, která ukazuje, že výrazná část znečištění, zvláště během smogových epizod, pochází z Polska.

V dopisu, který dnes schválili zastupitelé, město žádá Potočnika o společné setkání i o jeho osobní podporu při řešení problematiky.

Podle vedení města není iniciativa ministerstva životního prostředí dostatečná. "Máme morální oprávnění začít jednat sami, protože novému ministrovi (Tomáši Chalupovi) jsme dali určitě rok, aby s něčím přišel," doplnil Kajnar.

Podle mluvčího ministerstva životního prostředí Matyáše Vitíka je zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji stále prioritou ministra Chalupy, který se společně se svým polským protějškem Marcinem Korolecem zúčastní 8. listopadu semináře Ovzduší a zdraví v Ostravě.

"Následovat bude jednání pracovní skupiny k řešení nevhodné situace z hlediska kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji. O den později se obdoba české pracovní skupiny bude konat v Polsku," uvedl Vitík. Také podle Chalupy je ovzduší v Moravskoslezském kraji problém, který nelze vyřešit bez aktivní spolupráce s Polskem. Vitík uvedl, že cílem jednání bude zhodnocení dosavadních opatření i hledání nových. "Bude také představena nová legislativa přijatá či chystaná polskou stranou," uvedl Vitík.

Připomněl, že loni v září bylo v Praze podepsáno memorandum ke zlepšení kvality ovzduší v česko-polském příhraničním regionu. Vznikly i některé společné projekty a další se připravují.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů