Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda se zabývala špatným ovzduším v Moravskoslezském kraji

Vláda se zabývala špatným ovzduším v Moravskoslezském kraji

Vláda vzala na vědomí Zprávu o způsobech řešení nevhodné situace z hlediska životního prostředí v Moravskoslezském kraji, která shrnuje opatření Ministerstva životního prostředí na zlepšení ovzduší v regionu.

V rámci plnění úkolů, které vyplývají ze Zprávy, je např. rozvíjena česko - polská spolupráce na ochraně ovzduší. Začátkem listopadu proběhne v Ostravě a následně v Polsku seminář na téma Ovzduší a zdraví, kterého se zúčastní ministr životního prostředí České republiky Tomáš Chalupa a jeho polský protějšek Marcin Korolec.

Významnou finanční pomocí pro Moravskoslezský kraj jsou evropské fondy.

"Ministerstvo životního prostředí vyjednalo s Evropskou komisí jako první země v Evropské unii podporu ze strany EU ve výši 90 % na projekty, které předloží největší znečišťovatelé v Moravskoslezském kraji. 80 % nejlepších projektů dostane 90% podporu, zbylých 20 % pak 40% podporu v rámci Operačního programu Životní prostředí. Prostředky půjdou na snížení emisí na Ostravsku," říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Ve spolupráci s Moravskoslezským krajem byl také spuštěn nový dotační program na výměnu starých kotlů v domácnostech za nové automatické kotle s lepšími emisními limity. Zájemci o dotaci na výměnu kotle mohou dosáhnout podpory až 40 tisíc korun.

V rámci Státního fondu životního prostředí byl zřízen národní program na podporu ozdravných pobytů dětí z oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší.


Kontakt pro více informací:
Matyáš Vitík
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí MŽP

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů