Pátek, 19. dubna 2024

Čtyři kraje trápí smog, nejhůře je na tom Moravskoslezský

Čtyři kraje trápí smog, nejhůře je na tom Moravskoslezský

Kvůli špatným rozptylovým podmínkám překročily hodnoty polétavého prachu (PM10) v ovzduší limity ve čtyřech krajích. Nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji, kde v neděli v noci vyhlásil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) smogovou situaci a varuje před vyhlášením signálu regulace. Inverze zhoršila rozptylové podmínky také v Ústeckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. V pátek by měl ovzduší zlepšit příchod studené fronty. ČTK to zjistila z webu ČHMÚ.

Na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku zaznamenaly překročení imisních limitů všechny měřicí stanice. Nejhorší byla situace ve Věřňovicích a Bohumíně na Karvinsku. Rozptylové podmínky se v příštích dnech zřejmě nezlepší, a tak by lidé s chronickým postižením dýchacích cest, srdečními nemocemi, senioři a malé děti měli omezit fyzickou zátěž a pobyt venku. Pro dospělé zdravé lidi nejsou nutná žádná omezení. Meteorologové však žádají řidiče, aby auta pokud možno nechali doma. Pokud by ČHMÚ vyhlásil signál regulace, firmy by musely začít dodržovat ekologická opatření.

Hodnoty polétavého prachu překročily povolený čtyřiadvacetihodinový imisní limit i v Ústeckém kraji, konkrétně na stanici v Lomu u Mostu. Vysoké hodinové koncentrace ukázala také měření především v západní části regionu, například v Chomutově, Mostě a Tušimicích. Meteorologové však zatím upozornění na smog pro Ústecký kraj nevydávají. Podle ústecké pobočky ČHMÚ bude inverzní počasí trvat nejméně do středy, kdy by se mohl objevit slabý déšť.

Také v Královéhradeckém a Pardubickém kraji hodnoty škodlivin dnes ráno mírně překročily čtyřiadvacetihodinový imisní limit a rozptylové podmínky jsou i nadále nepříznivé. Kvalita ovzduší se má zhoršovat až do čtvrtka, v pátek by mělo přijít ochlazení a vítr.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů