Úterý, 16. dubna 2024

Máme to vychytaný - mostecká rodina představuje téma domácí ekologie

Máme to vychytaný - mostecká rodina představuje téma domácí ekologie

MOST Módní vlna "natírání na zeleno" zasáhla snad všechny sféry lidské činnosti. Řada lidí se však stále domnívá, že ekologicky šetrnější alternativy jsou buď dražší, nemoderní nebo málo účinné. Opak je však pravdou, nejen že ekologický provoz domácnosti přispívá k ochraně životního prostředí a našeho zdraví, může se navíc pozitivně projevit v rodinném rozpočtu a navíc naše domácnost může vypadat i fungovat velmi moderně. Ekologické centrum Most představuje projekt "Máme to vychytaný", který je zaměřený na téma domácí ekologie. Projekt je realizován za podpory Statutárního města Most.

Jmenujeme se Vychytálkovi. Jsme taková normální mostecká rodinka, i když je možné, že žijeme trošku jinak. Někteří členové naší rodiny pamatují období smogů a umírajících lesů na vrcholcích Krušných hor. Když se začala zdejší příroda ze svého utrpení vzpamatovávat, řekli jsme si, že nemůžeme zůstat pozadu. Rozhodli jsme se pomoci alespoň tím, že jsme začali provozovat svoji domácnost ekologicky šetrně, ale přesto moderně. To víte, chceme být IN. Myslíme si, že to máme docela dobře "vychytaný" a proto bychom se chtěli o své nápady podělit s vámi. Možná, že to pro vás nebude nic nového, protože se těmito tipy a radami běžně řídíte. Ale, kdo ví?

A to je právě to, co bychom chtěli zjistit. Věříme, že nejsme jediní, kteří i doma myslí na přírodu a žijí podle toho, aby dopad jejich života na životní prostředí byl co nejnižší. Občas se ale setkáváme s řadou předsudků a mýtů, které lidem brání chovat se ekologicky nebo spíše slouží jako výmluva. Možná už jste podobné věty také zaslechli: "Sám nic nezměním. Na jedinci nezáleží.", "Žít ekologicky znamená vylézt zpátky na stromy.", "Ten, kdo žije ekologicky, je blázen a podivín."

Chceme vám ukázat, že ekologická domácnost může být moderní a žít s ohledem k životnímu prostředí rozhodně není nic nenormálního. Řídíme se heslem, že nikdy není pozdě. Naše strategie: Vychytat možnosti, kde je možné něco změnit a pomoci tím přírodě i sobě.

V září budeme distribuovat dotazníky a výukové materiály do mosteckých škol. S pomocí školáků chceme zjistit jak na tom vlastně mostecké domácnosti s ekologií jsou. Tyto údaje pak využijeme při zpracování praktické brožury pro veřejnost, která vyjde koncem října tohoto roku. Protože brožura se určitě nedostane ke každému, připravili jsme pro vás cyklus článků zaměřených na téma tzv. domácí ekologie. První téma, se kterým vás seznámíme - "krmíme lednici" - se bude týkat potravin a obalů. Naši rodinu najdete i na facebooku. Pokud je vám sympatické to, co děláme, přidejte si nás mezi přátele. Těšíme se na vaše tipy pro "zelenou domácnost". Všechna témata a dotazníky, kterými chceme zjistit, zda to mají ostatní mostecké rodiny "taky vychytaný", najdete na domaciekologie.ecmost.cz.

Nezapomeňte: Vaše domácnost je tím nejlepším místem, kde začít právě proto, že máte možnost ověřit si, zda opatření, která činíte, skutečně fungují.

Děkujeme všem za pomoc

Vychytálkovi, taková normální mostecká rodinka

vychytalkovi@vuhu.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů