Pátek, 19. dubna 2024

Prima sezona

Golfisté se stěhují do teplých krajin, tenisté do nafukovacích hal a cyklisté sedlají spinningová kola. Vy se naopak jak malé dítě těšíte na každý den, kdy budete moci obout běžecké boty a vyrazit na trať. Je totiž podzim - nejlepší běžecká sezona v roce.

Prima sezona

Podzim je skvělý, hlavně pro běžce. Teploty jsou mírné, lesní stezky se vylidňují a vašemu rozhodnutí, že pro mnohé poněkud depresivní období zvládnete bez psychické úhony, nestojí nic v cestě. Běh je příjemnou podzimní aktivitou, kterou nemusíte ukončit ani v zimním období. Naopak trénink, který začnete právě v těchto dnech, vás na jaře vynese daleko před kamarády, kteří se v rámci novoročních předsevzetí obelhávají každoročním "letos opravdu začnu". Pravidla podzimního běhu jsou přitom velice jednoduchá.

Sledujte počasí
V létě možná stačilo na hodinový běh triko a kraťasy, teď je třeba zapojit do hry další výbavu. Vítr a déšť jsou sice nepříjemnými společníky, ale když už se k vám na trase přidají, buďte připraveni.

Bez lehké běžecké bundy se proto nejspíš neobejdete a do ledvinky ji sbalte i v případě, kdyby slunce svítilo jako o život. Výrobci běžeckého oblečení tuto vaši "druhou kůži" neustále zdokonalují, takže je obvykle mimořádně lehká, větruodolná a vodovzdorná. Měla by mít větrací průduchy na bocích - kapuce a vývod na sluchátka pro MP3 přehrávač také nejsou k zahození.

S dalšími kusy oděvu to zatím nepřehánějte. "Při běhu se až devadesát procent vaší vydané energie použije na ochlazování organismu. Proto se oblečte adekvátně tomu, jak se budete cítit na pátém kilometru běhu," doporučuje Aleš Tvrzník z biomechanické laboratoře Armády České republiky. Platí to pro délku kalhot i další vrstvu třeba v podobě fleecové mikiny s odepínatelnými rukávy.

Buďte vidět
Ne každý si může jít zaběhat ráno před prací a po páté večer už se zase začíná šeřit. V parku možná svítí lampy, ale v lese nebo na okresní silnici bude hůř. Zkontrolujte si, jestli máte na svém oblečení dostatek reflexních prvků - především na botách, ale i na bundách i tričkách. A pokud máte k dispozici jen silnici, nebojte se natáhnout na sebe signální vestu z auta. Užitečným vynálezem pro podzimní dny je také čelovka. Většinou má několik režimů svícení, poslouží jako baterka i blikačka.

Běh je skvělým zdrojem "hormonů štěstí" - endorfinů, které jsou nejlepším lékem na podzimní deprese. Běhejte pravidelně a kamarádi vám budou dobrou náladu tajně závidět. Pravidelný běh je navíc příjemnou formou otužování. Nesmíte ovšem po šestikilometrovém běhu prochladnout - třeba čekáním na autobus.

Své trasy proto plánujte opatrně. Je dobré mít po cestě záchytné body pro případ nouze (dobrá hospoda nad zlato) a vyřešenou dopravu. Pokud jedete autem, přihoďte ručník a suché věci na převlečení.

Důležité také je, abyste na závěr běžeckého tréninku zařadili už jen lehké vyklusání, nanejvýš v úrovni šedesáti procent vaší maximální tepové frekvence. Tu si orientačně zjistíte tak, že od čísla 220 odečtete svůj věk. Tepovou frekvenci si můžete měřit klasickým způsobem počítáním tepů pohmatem na zápěstí. Lepší je ale pořídit si měřič tepové frekvence, tzv. sporttester. Při vyklusání se vám zklidní tlak a tep a nastartuje se regenerace organismu.

AUTOR: Miroslav Honsů
Autor je šéfredaktorem časopisu Run

Kde nakoupit
Časopis běhej.com zveřejnil výsledky ankety o nejlepší obchod s běžeckým vybavením. Ankety na internetových stránkách www.behej.com se zúčastnilo 1126 lidí.

Triexpert
www.triexpert.cz
392 hlasů

Pražský internetový obchod s oblečením a vybavením pro běh, plavání a cyklistiku. Zboží si lze vyzvednout i v prodejně v Táboritské ulici.

Ekondice
www.ekondice.cz
224 hlasů

Internetový obchod se sportovním oblečením, obuví i pomůckami. Kamenný obchod najdete v Pardubicích v Perštýnské ulici číslo 14.

A3 Sport
www.a3sport.cz
102 hlasů

Síť 38 obchodů se sportovním vybavením značek Adidas, Puma, Nike a Reebok. Obchody najdete ve všech krajských městech a také u sousedů na Slovensku.

Q&A
Miloš Škorpil
běžec a poradce

Přítel mě přesvědčuje, abych s ním chodila běhat i na podzim. Kamarádky mě ale straší, že nastydnu. Mám se bát?

Neexistuje špatné počasí, jen špatně oblečený člověk. V praxi to znamená vhodně se obléknout. V dnešní době, kdy je na trhu spousta druhů funkčního prádla s různou mírou tepelných vlastností včetně toho, že nepromokne a neprofoukne, je radost jít si zaběhat i za deště. Důležité je se po skončení běhu co nejrychleji převléknout do suchého.

Běhám už měsíc pravidelně třikrát týdně trasu 5 km, ale nic se nemění. Nejsem ani rychlejší, ani pomalejší. Co mám dělat?

Zpomalte a začněte se střídavou rychlou chůzí a během. Když vyrazíte svým obvyklým tempem, za pár minut spálíte krevní cukry, váš organismus musí během krátké doby přejít na spalování tuků a k tomu potřebuje kyslík. Vy ho však všechen spotřebujete na ostatní tělesné funkce a činnost svalů. Tím dojde vašemu tělu energie, protože nemůže dojít k nastartování spalování zásobních zdrojů. Když na začátku jen rychle půjdete, nespotřebujete tolik kyslíku pro svaly, váš metabolismus v pohodě naskočí, a pak už mu stačí jen lehce se kyslíkem přiživovat.

Mám při běhu jíst? Jde to vůbec?

Pokud běháte běhy do jedné hodiny, není třeba jíst nic; pokud vám dochází energie, stačí to řešit iontovým, resp. energetickým, nápojem. Pokud váš běh trvá déle, je dobré organismu energii průběžně dodávat. Existuje spousta energetických gelů, vhodný je i hroznový cukr, banán, rýžová kaše, pudink, prostě vše, co stačí jen polykat nebo cucat. Důležité také je při běhu pravidelně pít. Jakmile při běhu dehydrujete, stane se polknutí jakéhokoliv jídla problémem.

Bez lehké běžecké bundy se neobejdete ani v případě teplého počasí.

Snímky Shutterstock: Trasa Důležité je vybrat si správnou trasu se záchytnými body a vyřešenou dopravou poté, co doběhnete. Bunda Na správné běžecké bundě by neměly chybět reflexní prvky.

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů