Čtvrtek, 28. března 2024

Jak souvisí alergie se znečištěním životního prostředí?

Jak souvisí alergie se znečištěním životního prostředí?

Mnoho lidí si to neuvědomuje, ale stav našeho životního prostředí s alergickými onemocněními souvisí velmi úzce. Alergie byly například v Japonsku před 2. světovou válkou prakticky neznámé, dnes Japonsko čelí stále narůstajícímu počtu případů těchto nemocí. Výskyt alergií je nejvyšší v průmyslových zemích, naopak nejnižší v zemích třetího světa s málo rozvinutou průmyslovou výrobou a nejméně znečištěným životním prostředím.

Dalším významným faktorem podílejícím se na vzniku alergií a astmatu je tabákový kouř. Tabákový kouř stimuluje tvorbu specifických protilátek, tzv. imunoglobulinů třídy IgE, které se váží na alergeny (pyly, prach z roztočů, apod.) a spouštějí alergickou reakci. Kouření rodičů významně zvyšuje riziko respiračních nemocí u dětí včetně zánětů průdušek (bronchitidy), chronického kašle a astmatu.

Podobně děti žen, které kouří během kojení, mají významně vyšší výskyt atopického ekzému (atopické dermatitidy), výskyt astmatu u těchto dětí je dokonce dvojnásobně vyšší v porovnání s dětmi nekouřících matek.

Velký význam mají i ostatní látky znečišťující okolní prostředí, ať už se jedná o ozón, oxidy síry nebo dusíku. Tyto látky neúčinkují jako senzitizéry (tj. nespouštějí vlastní alergickou reakci), ale spíše jako látky dráždící, které výrazně zhoršují příznaky alergiků.

www.sportvital.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů