Pátek, 29. března 2024

Lékaři chtějí použít prudký přírodní jed k léčbě cukrovky

Lékaři chtějí použít prudký přírodní jed k léčbě cukrovky

Použití nejnebezpečnějších toxinů k záchraně života se může zdát neobvyklé, lidé ale tyto přírodní látky využívají po staletí. V současnosti vkládají naději do jedovatých mořských sasanek.

Každý, kdo měl tu smůlu a šlápl v moři na sasanku koňskou, poznal, jaký nápor bolesti dovedou způsobit její žahavá chapadla. Stejně jako její další bezobratlé příbuzné, medúzy, mají ve svém organismu žahavé buňky, tzv. cnidocyty. V každé z nich se ukrývají drobné organely cnidocysty, jakési stočené harpuny, které jen čekají na příležitost, kdy vystřelit.

Neurotoxiny, které buňky produkují, dovedou znehybnit drobnou kořist. To inspirovalo izraelské vědce, kteří věří, že jed využijí k léčbě lidí.

"Věříme, že se nám podaří vyvinout neškodný, ale účinný lék proti cukrovce," říká Dr. Shimon Eckhouse, zakladatel farmaceutické firmy NanoCyte a dodává: "Předpokládáme, že cnidocysty obsažené ve speciálním krému dovedou dodávat do těla inzulín."

Podle něho by speciální léčivý krém obsahoval i tento hormon, jehož nedostatek je způsobuje diabetes. Jedovaté buňky by ho potom dodávaly přímo do kůže pacienta.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů