Středa, 24. dubna 2024

Nový společenský trend: návrat k přírodě

Rok od roku se po celém světě čím dál tím více rozvíjí silný společenský trend: pozornost k přírodě a návrat ke zdravějšímu a přírodu šetřícímu životnímu stylu.

Nový společenský trend: návrat k přírodě

Příroda a její respektování vstupuje do všech činností lidského života a inspiruje mnoho oblastí. Formuje se také nová spotřebitelská skupina zákazníků, kteří mají společnou zejména silnou orientaci k přírodě a jsou ohleduplnější k životnímu prostředí.

PRODÁVÁ I PROSTŘEDÍ

Na trend "návratu k přírodě" začínají samozřejmě reagovat i firmy a společnosti, pro které je nová cílová skupina zákazníků zajímavá, a to především v oblasti relaxace, odpočinku, wellness a spa. Tedy v oblasti, kde klienti do svého zdraví, kondice a vizáže investují stále více peněz. Což opět vypovídá o jejich hodnotách a přístupu k sobě samým a ke svému okolí. Společnosti uvádí na trh nové produkty, hlásí se k ekologii a nabízí nové skupině spotřebitelů novou filozofii v přístupu k výrobě a nabídce produktů a služeb. Přičemž není potřeba se obávat, že klienti budou na novou ekologickou, a tudíž i cenově vyšší nabídku reagovat zdrženlivě, protože tito zákazníci už dávno přijali za své za takové produkty a služby platit vyšší cenu. Jde vlastně jen o to, nabízet služby a výrobky v odpovídajícím prostředí a zajistit, aby pokud možno provoz splňoval filozofii ekologického přístupu v co největší možné míře a v co nejvíce směrech.

OD OBALŮ K RUČNÍKŮM

Společnosti se zavazují, že budou šetrnější k přírodě a životnímu prostředí, spotřebují méně vody, energie, vyprodukují méně škodlivých emisí, méně odpadu. V provozech je kladen důraz na výběr přírodních materiálů pro interiéry, zajištění nabídky bio- a ekoproduktů. K občerstvení biopotraviny, k péči o tělo, pleť a vlasy se používá přírodní či biokosmetika, která je balena do obalů z recyklovaného a recyklovatelného materiálu. Pro údržbu mohou provozovatelé použít k přírodě šetrné čisticí a prací prostředky. Mají dobrou biologickou rozložitelnost, nízkou úroveň toxicity pro vodní život a jsou vhodné pro citlivou pokožku. V prostoru je možné umístit šetrná mýdla, použít župany a ručníky z přírodních materiálů.

Pokud má provoz prostor pro přímý prodej kosmetiky a doplňků stravy, může je nabízet klientům tak, aby si je odnesli v taškách z recyklovaného či přírodního materiálu. Tašky mohou být potištěny logem či propagační informací provozu o jejich přístupu a filozofii. Dnes již řada investorů přihlíží při výstavbě provozu k výběru ekologických technologií, staví se ekologické stavby s co možná nejvíce ekologickým a k přírodě šetrným provozem. Využívají se alternativní zdroje energie, třídí odpad a podobně.

VÍTEJTE V ZELENÉM ZÁMKU

Myšlenku fungování na "zelených principech", tedy na maximálně šetrném vztahu k životnímu prostředí, zcela uplatnili v zámku Mcely, který získal zelený certifikát. Od otevření objektu se tady používá moderní vytápěcí systém na bázi spalování dřevěných štěpků. Zámecká okna bezpečně zamezují únikům tepla. Používá se vlastní čistička odpadní vody, dešťová voda slouží k zalévání přilehlého parku. Všude v objektu proudí takzvaná zelená elektřina, tedy energie z obnovitelných zdrojů. Vesměs se svítí úspornými žárovkami, třídí papír, plasty, sklo, tetra pack obaly, podobně jako baterie, náplně z tiskáren a další nebezpečný odpad. Přednostně tady využívají místních jedinečných zdrojů potravin a tím podporují produkci v regionu. Hledají-li nové dodavatele, hledají nejprve v "zelených" řadách. Všichni zaměstnanci jsou odborně proškoleni tak, aby každý dle možností fungoval na "zelených principech" a choval se šetrně k životnímu prostředí v lokalitě. Hosté jsou decentně informováni o tom, jak se k ekologickým snahám sami mohou připojit (třeba šetřením vodou, spotřebou ručníků či šetrným větráním). A věřte, že veškeré "zelené" snažení rozhodně není na úkor maximálního pohodlí a servisu pro návštěvníky.

AUTOR: Jiřina Kopřivová

ZDROJ: SPORT&WELLNESS MANAGEMENT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů