Pátek, 29. března 2024

Promyšlený design přiláká energii

Úspěšné a profitující podniky utrácí peníze za design, který má podpořit právě to, aby se jim dařilo a jejich zákazníci i zaměstnanci byli spokojení.

Promyšlený design přiláká energii

Stále se něco nedaří, řeší se problémy se zaměstnanci nebo je provoz poloprázdný, ustavičně něco nefunguje a tak pořád dokola. Děláte, co se dá, ale poněkud marně. Nebo jste se takříkajíc zasekli a nevíte, jak dál. Třeba je to jen špatným či zablokovaným "či".

Úspěšné a profitující podniky utrácí peníze za design, který má podpořit právě to, aby se jim dařilo a jejich zákazníci i zaměstnanci byli spokojení. Budují své provozy v souladu se starodávnou filozofií feng shui, při jejímž praktikování je právě "či" to nejdůležitější pro vytvoření rovnováhy v osobním i společenském životě. Napomáhat tomu má pozitivní energie a síla v prostředí, ve kterém se pohybujeme, tedy to správné "či".

NOVÝ TREND VE WELLNESS PROVOZECH

Po ajurvédě, antice a exotice v provozech nyní přichází Čína. Během posledních zhruba asi 10 let se začal měnit nejen lázeňský design a architektura, ale začaly vznikat i zajímavé wellness a spa projekty inspirované a provozované od hlavy až k patě zcela v jednotné koncepci tak, aby prostor působil harmonicky a zajímavě a celý ladil. Šlo hlavně o to, aby interiér odpovídal nabídce služeb - například v exotickém thajském prostředí se poskytovaly zejména thajské procedury, masáže, kosmetika aj. Nyní se pozornost obrací ke starému čínskému umění, které má svůj řád v rozmístění všeho, co se v provozu nachází, tak aby toto rozmístění mělo i další významný účinek na jeho fungování. Očekává se, že správné umístění a volba toho, co a jak udělat, kam postavit nábytek, jaké zvolit materiály a jaké použít barvy, vše zásadním způsobem ovlivní chod provozu i životy lidí, kteří se v prostoru pohybují, přinese jim zisk a zajistí slávu.

CO JE FENG SHUI

Feng shui je starodávná východní filozofie, jež upravuje naše životní prostředí tak, aby se dosáhlo celkové harmonie v lidském životě v souladu s okolím a přírodou. Doslova feng shui znamená vítr a voda. Cílem je vždy, aby místem proudilo dobré "či", což znamená, aby se dobrá energie, pozitivní životní síla nebo elán pohybovaly stejným tempem v celém prostoru.

Umění feng shui praktikují tzv. mistři feng shui. Mistr přichází do prostoru jako diagnostik nebo lékař, který vyléčí prostor od nemocí, jež ho trápí. Navrhuje nápravná řešení a podporu těch energií, které jsou žádoucí. Sladí prostor s osobním horoskopem uživatele s přihlédnutím k tomu, pro jaký účel je prostor používán. Ve wellness prostoru nám půjde například o to, abychom vytvořili prostředí maximálně harmonické a přívětivé pro klienty a samozřejmě, aby nám provoz prosperoval. V hotelu, aby byl stále obsazen. Řeší se samostatně prostor každé malé místnosti vzhledem k její světové orientaci a jejímu využití (masážní kabiny, saunový svět, bazénová hala) a potom i celky ohraničené jednotky (samostatně spa provoz hotelu). A rovněž i postavení celé budovy a její interakce s okolím.

PŘÍRODA SOUČÁSTÍ INTERIÉRU

Feng shui se snaží dosáhnout dokonalé rovnováhy mezi "jin" a "jang" a mezi pěti základními přírodními prvky, voda, dřevo, oheň, země a kov. Což jsou také prvky, které se v interiéru a dekoracích objevují nejčastěji. Dále najdeme řadu symbolů, jež mají svou důležitou roli. Při jejich užití a rozmístění se používají specifická pravidla a kombinace tak, aby se v prostředí dosáhlo harmonie a zamýšleného efektu. Interiéry provozů bývají úzce ve spojení s přírodou. Využití přírodních prvků, materiálů a textur vytváří tu správnou atmosféru a organické barvy země, dřeva, kamene a dalších přírodních materiálů toto spojení výrazně posilují. Provozovatelé dále tuto myšlenku spojení s přírodou prohlubují a snaží se hledat i cestu, jak své salony provozovat ekologicky či v souladu se zelenou filozofií - tedy šetrně vzhledem k přírodě a životnímu prostředí.

SMYSLOVÉ ÚTOČIŠTĚ

Podpořit různými prvky atmosféru, která má výrazný efekt na emoce, smysly a také současně na profit a bezproblémový chod provozu, je záměr celé filosofie. Někdo tomu propadne více, někdo méně, někdo třeba mávne rukou a vůbec neuvěří. Nicméně i pro ty je tu námět k zamyšlení. Dekorace v duchu feng shui může být pro návštěvníky rozhodně zajímavá show, a když k tomu přidáme i zajímavý výklad, rozhodně zaujmeme a máme pro klienty opět něco nového a lákavého - kdo by odmítl návštěvu a pobyt v tak magickém prostoru!

TŘPYT NA DOBROU NÁLADU

Velmi důležitá je role vchodu, vstupního prostoru do provozu. Je to místo, kterým nejen vchází hosté, ale proudí tudy dovnitř důležitá životodárná energie a prosperita. Proto se zde také používá řada symbolů, jež to mají maximálně podpořit. Prostor by měl být dobře osvětlený, po obou stranách vchodu se často umisťují sochy jako patroni štěstí a ochránci. Například sloni symbolizují štěstí, lev je strážcem bohatství, hlavním ochráncem proti neočekávaným finančním ztrátám, zabraňuje odlivu bohatství. Objevují se opice, ptáci, ryby... Například jezírko s tekoucí vodou se čtyřmi zlatými rybkami u vchodu zvyšuje harmonii lázní pro návštěvníky i zaměstnance. V recepcích se používají blýskavé dekorační prvky, jejichž třpyt šíří do okolí dobrou náladu. Předchází se tím konfliktům a nedorozuměním v těchto prostorách.

DO NIČEHO SE NENUTIT

Skutečně tradičně zařízený interiér podle filozofie feng shui je plný symbolů, pro našince někdy až příliš zdobných a blýskavých, vycházejících z čínské kultury a historie. Používají se kovové plastiky, čínské nápisy, prvky asijského umění. Nicméně pokud to provozovateli není sympatické, nemusí se tímto pravidlem řídit. Je řada dalších možností, ze kterých si lze vybrat. Pokud by se uživatel nutil do některých - byť účinných - prvků, může to dle feng shui naopak přinést negativní energii. Každý, kdo si podle této filozofie zařídí prostor, by se v něm měl také cítit dobře a spokojeně, což je zásadní pravidlo praktikování feng shui.

BARVY V INTERIÉRU

Feng shui barvy, používají-li se správně, přinesou do prostředí požadovanou energii. Důležitou barvou je červená. Je barvou štěstí, slávy a radosti.

> Zdobení červenými prvky přináší štěstí a uznání, vždy znamená bohatství a luxus. Červená barva se často používá na přední dveře. Pokud se jí ovšem používá příliš mnoho, může přinést neklid, výbuchy hněvu. Lépe používat ji s opatrností, na detaily a doplňky.

> Zelená barva přináší svěžest, klid a růst. Například zelený bambus může podpořit zdraví, rychlý růst opět v oblasti, kterou chceme podpořit. Z bambusu vychází energie v jakékoliv jeho podobě, třeba i z bambusové podlahy. Ve feng shui se dokonce říká šťastný bambus, nikoliv pouze bambus. Pokud bychom chtěli využít bambusu jako léčivého symbolu či jako nápravného symbolu pro určitou oblast našeho života, pak se často setkáme i s konkrétním počtem použitých bambusových výhonků. Například 3 kusy pro štěstí, 5 pro zdraví, 8 pro bohatství a hojnost.

> Modrá je také důležitá, představuje vodu, významný prvek, spolu se zelenou symbolizují dobré zdraví. Malá vodní fontána, akvárium či obraz s vodou posilují oblast kariéry, pokud se vhodně umístí.

> Světlé barvy jsou povznášející. Bílá barva je v lázních široce používána jako barva čistoty. Přináší čerstvou energii, nové začátky, uzdravení.

> Hnědé barvy představují element dřeva. Čokoládově hnědá je jednou z nej- oblíbenějších a nejpoužívanějších feng shui barev v interiérech. Má výživnou, podporující energii. Oblíbenost a návrat k hnědé lze ale pozorovat všeobecně v interiérech, hlavně v bohatých tónech hořké čokolády, kávy a krásného mahagonového dřeva.

> Dalšími barvami jsou hlavně žlutá a oranžová. Oranžová vytváří energii, která podporuje živé rozhovory a dobré časy. Je často nazývána "sociální" barvou.

AUTOR: Jiřina Kopřivová

Beneficium - Evergreen
ZDROJ: SPORT&WELLNESS MANAGEMENT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů