Sobota, 20. dubna 2024

Správná výživa je v přírodě

Správná výživa je v přírodě

Každý ví, jaké to je, když jídlo chutná. Jenže málokdo chce vybírat pokrmy, které uspokojí nejen mozek, ale celý organismus. Co je tedy správná výživa?

Manuál pro všechny neexistuje. Záleží, zda chcete zvedat činky, běhat nebo se "jen" cítit dobře. Obecná pravidla jsou však pro každého velmi podobná. Hlavní zásada zní: Překonejte pohodlnost, buďte vybíraví a udělejte si na jídlo čas.

Jídlo patří k nejlepším věcem na světě, bez které se navíc moc dlouho neobejdeme. Kdo tvrdí, že v něm nehřeší vůbec nebo jen výjimečně, tak lže, nebo se vydal na osamělou cestu asketického mnicha.

Ještě důležitějším poznatkem však je: Jíst je přirozené, přejídání nikoliv. Bez tohoto pravidla správnou výživu neobjevíte. A nezáleží přitom, zda chcete mít svaly kulturisty, štíhlost maratonce, šlachovitost horolezce nebo vám jde o to, abyste se cítili dobře a mohli i v pokročilejším věku bez omezení vykonávat naplno zaměstnání a být aktivní.

Ředkvičky
Foto: Ludmila Dušková

"Strava nesmírně ovlivňuje kvalitu života. Záleží, zda je spojená s přirozeným pohybem, protože takoví lidé si mohou více dovolit. U lidí, kteří se nehýbou pravidelně, tvoří jídlo až devadesát procent spokojenosti organismu," říká Jaroslav Skořepa, trenér fitcentra BBC Hostivař a výživový poradce. "Mnoho studií prokázalo, že nevhodné jídlo je v populaci odpovědné až za devadesát procent všech nemocí. Každý extrém škodí," přidává další údaj nutriční expert Miroslav Petr.

Co tedy znamená pojem správná výživa? Rozhodně nejde o synonymum omezování v dobrém jídle ale o cíl, jak mít kvalitnější život. Princip je v jednoduchosti, není potřeba dělat hned razantní změny. Abyste měli šanci na úspěch, měňte návyky pozvolna, ale trvale.

Jídlo je matematika. Nesnažte se však zabývat složitými propočty, jaký máte mít poměr cukrů, tuků a bílkovin v těle. Stačí, když si uvědomíte, že principem je mít vyšší energetický výdej než příjem. Toho rozhodně nedocílíte, pokud je ve vašich zaběhnutých kolejích obvyklé spořádat pokrmy jako uzeniny, hutné omáčky, smažená jídla, sladkosti a příliš tučné potraviny. Dokud je nepotlačíte, nehnete se z místa.

Celý článek najdete v příloze Trendy čtvrtečního deníku Sport

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů