Středa, 24. dubna 2024

Michelle Obamová vzkazuje: Jezte zdravě

Michelle Obamová vzkazuje: Jezte zdravě

Americká první dáma po roce v úřadu našla své hlavní téma: zdravé jídlo. Obamová chce prosadit zdravější jídelníčky v amerických školách.

Po Jackie Kennedyové zůstal v americké společnosti šarm a elegance. Po Barbaře Bushové a Nancy Reaganové prkenné úsměvy a péče o rodinu. Po Eleonor Rooseveltové a Hillary Clintonové vztyčený prst, který varuje před angažmá první dámy v politice. Michelle Obamová, která si příští týden připomene s manželem první rok úřadování v Bílém domě, má nakročeno k tomu, aby po ní zůstala vůně právě sklizeného salátu a návyk kupovat čerstvé domácí potraviny.

To, že se bude stále víc věnovat tématu zdravého jídla, vyplynulo nejen z její předchozí aktivity, kdy nechala například u Bílého domu zřídit symbolickou zelinářskou zahradu, ale také se o tom tento týden několikrát zmínila na schůzce se zástupci amerických médií.

Lepší obědy pro školáky

Příští týden má Michelle Obamová na setkání starostů hovořit o nebezpečí dětské obezity a podle listu New York Times, který se odvolává na její poradce, se chce věnovat přípravě zákonů, které by upravily jídelníčky ve školách.

"Půjdu kvůli tomu klidně i svědčit do Kongresu, když to pomůže," citoval list americkou první dámu.

Obamová chce podpořit lepší školní obědy, zdravější složení stravy a přímý nákup na tržnicích od farmářů, kteří své výrobky pěstují blízko spotřebitelům a neznečišťují životní prostředí dopravou na velké vzdálenosti.

Američané dlouhodobě řeší kvalitu jídla, ale v centru jejich pozornosti byly hlavně tuky, cukry a kalorie, nikoli původ a způsob vypěstování surovin, z nichž se jídlo připravuje.

Média zatím vnímají snahu Michelle Obamové pozitivně a podporují ji. "Zřejmě se chce zdravému jídlu věnovat mnohem více a vyprovokovat o tomto tématu celonárodní diskusi," napsal New York Times.

Velkou pozornost na podzim vzbudil její demonstrativní nákup na tržišti s čerstvou zeleninou v hlavním městě, kde i za špatného počasí s košíkem v ruce procházela mezi stánky a chválila farmáře.

"Lidé díky vám vědí, kde a jak je vypěstováno jídlo, znají vás konkrétně," říkala tehdy s tím, že také kdysi byla matkou, která se snažila o co nejjednodušší řešení. "Jídlo, které jsme si kupovali hotové a nosili domů, bylo naší hlavní stravou."

Ale nyní přišla změna. O tom, že to Michelle Obamová myslí vážně, svědčí její aktivita. Naposledy se jako vůbec první z manželek amerických prezidentů objevila v kuchařské reality show na počátku ledna.

Přinesla si tam tajnou přísadu, z níž se nakonec vyklubaly batáty, sladké brambory vypěstované na zahrádce, kterou loni nechala zřídit u Bílého domu a kam pravidelně chodí školní výpravy na prohlídku i místní děti pracovat. "Pro děti je to skvělá zkušenost, kterou tak dostávají přímo, bezprostředně," říká matka dvou dcer.

Konec epidemie obezity

Její manžel, americký prezident Barack Obama, jako jednu ze svých domácí priorit prosazuje reformu zdravotního pojištění. A má s ní v Kongresu potíže. Svým způsobem by se proto dalo napsat, že důrazem na zdravou výživu a dlouhodobou změnu stravovacích návyků u dětí dělá Michelle Obamová pro americkou veřejnost něco podobného, co má možná, díky popularitě první dámy, větší naději na úspěch.

Dětskou obezitu američtí lékaři považují za vážný problém. Podle Americké asociace pro obezitu je obézních kolem 15 procent dětí a dospívajících ve věku od šesti do 19 let. Podle loňské studie amerického Centra pro prevenci nemocí trpí obezitou každé sedmé dítě v předškolním věku v sociálně nejslabších rodinách.

"Epidemie obezity se ale stabilizovala," uvádí studie. V roce 1998 bylo obézních 12,4 procent amerických předškoláků, roku 2004 to bylo 14,5 procenta, v roce 2008 pak 14,6 procenta.

Michelle Obamová si tak dala podobně vysoce ambiciózní cíl v přeměně jednoho ze základních návyků Američanů jako její manžel v politice. Ovšem jejím nejoblíbenějším jídlem prý stále zůstávají nikoli právě nejzdravější těstoviny zapékané se sýrem.

AUTOR: Martin Ehl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů