Úterý, 23. dubna 2024

Světový den bez tabáku upozorňuje na rizika spojená s kouřením

Světový den bez tabáku upozorňuje na rizika spojená s kouřením

Světový den bez tabáku, připadající na 31. květen, upozorňuje na zdravotní rizika spojená s užíváním tabákových výrobků. Letos tato mezinárodní kampaň podporovaná Světovou zdravotní organizací (WHO) klade důraz na marketigové strategie tabákového průmyslu zaměřené na ženy. U příležitosti Světového dne bez tabáku proběhne řada protikuřáckých a preventivních akcí ve Zdravých městech, obcích a regionech ČR.
Užívání tabákových výrobků je celosvětově druhou nejčastější příčinou úmrtí, kouření v současnosti způsobuje smrt jednoho z deseti lidí na celém světě. Každoročně probíhající kampaň Světový den bez tabáku, vyhlášená Světovým zdravotnickým shromážděním již v roce 1987, má za cíl kromě upozorňování na zdravotní rizika spojená s kouřením také prosazovat efektivní politiku vedoucí k omezení kouření v celé populaci. WHO shrnula potřebná opatření do Rámcové úmluvy o kontrole tabáku (FCTC), kterou nicméně Česká republika jako jediný člen Evropské unie dosud neratifikovala.
V letošním roce se kampaň Světový den bez tabáku zaměří zejména na marketingové strategie výrobců cigaret cílené na ženy. Celosvětově kouří více než 1 miliarda lidí, z toho 20 % ženy. Tabáková epidemie mezi ženami vzrůstá. Přitom právě ochrana zdraví žen je klíčová pro rozvoj populace současné i budoucí. WHO v souvislosti s kampaní Světový den bez tabáku s podtitulem "Gender and Tobacco" v roce 2010 vyzývá vlády, aby věnovaly mimořádnou pozornost ochraně žen před pokusy tabákových společností vlákat je do celoživotní závislosti na nikotinu.
Kampaň Světový den bez tabáku je podporovaná rovněž Státním zdravotním ústavem s jeho regionálními pracovišti a také Národní sítí Zdravých měst ČR (NSZM). Ve Zdravých městech a regionech probíhají "Cesty za čistým vzduchem" i další osvětové akce, stále aktuálním tématem kampaně je nekouření ve veřejných prostorách nebo prevence kouření u mladistvých.
Kompletní přehled programů, fotodokumentace a dalších informací ke kampani Světový den bez tabáku ve Zdravých městech naleznete na www.zdravamesta.cz

Kampaň Světový den bez tabáku v letošním roce doposud podpořila tato Zdravá města, obce a regiony:
Brno, Hlučín, Hodonín, Chrudim, Jihlava, Letovice, Moravská Třebová, Prachatice, Říčany, Strakonice, Třebíč, Varnsdorf, Vsetín a Jihomoravský kraj.

VÝBĚR Z AKCÍ KE SVĚTOVÉMU DNI BEZ TABÁKU 2010

o V Brně je u příležitosti Světového dne bez tabáku propagován projekt Sítě nekuřáckých restaurací, která zahrnuje již 50 podniků.
o Projekt "Nekuřácké provozovny" probíhá také v Chrudimi, kde si řešení tohoto problému vyžádali sami občané během Fóra Zdravého města v roce 2009.
o Dne 31. 5. proběhne v Hlučíně vyhodnocení a závěrečná prezentace školních prací na téma prevence kouření. Školy měly možnost vybrat si z několika výukových předmětů, do nichž téma prevence kuřáctví zařadily.
o V Hodoníně proběhne 31. 5. v budově městského úřadu celodenní program "Zdraví a závislost".
o "Cesta za čistým vzduchem" se uskuteční 31. 5. v Jihlavě - na vyhlídkovou věž kostela sv. Jakuba a na BránuMatky Boží bude vstup zdarma.
o V Třebíči je u příležitosti Světového dne bez tabáku 31. 5. vstup do solné jeskyně Jadran za polovic.
o V prostorách Městské knihovny ve Varnsdorfu budou v týdnu od 31. 5. do 5. 6. vystaveny soutěžní protikuřácké plakáty.
o Ve Vsetíně proběhl v sobotu 29. 5. již 13. Běh naděje - nesoutěžní humanitární akce zaměřená na podporu výzkumu rakoviny.

Více na www.zdravamesta/dbt

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů