Čtvrtek, 18. dubna 2024

Testy Greenpeace prokázaly uvolňování bisfenolu A z kojeneckých lahví

Testy Greenpeace prokázaly uvolňování bisfenolu A z kojeneckých lahví

Greenpeace dnes zveřejnilo výsledky orientačních testů uvolňování bisfenolu A (BPA) [1] z kojeneckých lahví a zároveň také výsledky analýzy přítomnosti BPA v českých řekách. Testy prokázaly, že bisfenol A se z kojeneckých lahví uvolňuje, i to, že se ve významných koncentracích nachází ve vodních tocích.

Provedené testy potvrdily již existující důkazy o všudypřítomnosti této nebezpečné látky, která útočí na lidský organismus z mnoha stran.[2] Výsledky analýz dnes na tiskové konferenci prezentovali a komentovali i dva hosté, nezávislí odborníci v oblasti toxikologie, RNDr. Jiří Patočka, DrSc., profesor toxikologie z Jihočeské univerzity, a MUDr. Miroslav Šuta, odborný konzultant pro oblast zdravotních rizik, kteří se shodli na nutnosti omezit působení bisfenolu A na lidský organismus.

Přestože o škodlivosti bisfenolu A již existují stovky studií, stále se vede debata, zda-li je jeho používání v nízkých koncentracích bezpečné.[3] Již samotné stanovení "bezpečné" denní dávky BPA je skoro nemožné, protože působí na každý organismus jinak a navíc nikdy ne samostatně, nýbrž v mixu s dalšími chemikáliemi, které mohou škodlivé účinky posilovat.

"Důkazy o škodlivosti existují a navzdory určité míře nejistoty je zřejmé, že je nezbytné podniknout okamžité kroky v duchu principu předběžné opatrnosti, abychom minimalizovali působení této látky přinejmenším do doby, než se vyřeší nejasnosti o její nebezpečnosti ve výzkumech," říká Lucie Jakešová, tisková mluvčí Greenpeace ČR.

Profesor Patočka k tomu dodává: "Zkusme uplatnit princip předběžné opatrnosti i ve vlastní domácnosti. Nekupujme polykarbonátové výrobky, které přichází do styku s potravinami. Nekupujme svému dítěti polykarbonátovou kojeneckou láhev, a pokud ji již máme, odvezme ji na sběrný dvůr a kupme mu skleněnou nebo polypropylenovou."

Oba hosté se shodli, že je nezbytné výskyt bisfenolu A regulovat, a to především u výrobků pro kojence a novorozence, kteří jsou vůči této látce nejcitlivější. Nejsou totiž schopni odbourávat BPA tak rychle jako dospělí jedinci, a jsou proto nejvíce ohroženou skupinou. To, že jsou této látce skutečně vystaveni, prokázaly i testy Greenpeace, jejichž výsledky okomentoval MUDr. Miroslav Šuta: "Výsledky testů lahviček ukazují, že jde o jednu z významných cest, kterou jsou i české děti vystaveny působení bisfenolu A. Bohužel nejnovější výzkumy ukazují, že to není ani zdaleka cesta jediná, a stále více vědců na základě laboratorních pokusů varuje před možnými negativními vlivy BPA na lidské zdraví. Domnívám se, že rostoucí množství varovných studií přináší dostatečné důkazy o škodlivosti BPA, aby české úřady aplikovaly princip předběžné opatrnosti, zejména ve výrobcích určených dětem a těhotným ženám."

Greenpeace proto dlouhodobě vyzývá ministerstvo zdravotnictví, aby stejně jako například Kanada, řada států USA, Dánsko nebo Francie bisfenol A v předmětech pro kojence zakázalo.

Poznámky pro editory:

[1] Bisfenol A je nebezpečná chemická látka, která má schopnost narušovat funkci hormonálního systému. Vyrábí se ve velkých objemech a používá se například při výrobě polykarbonátových plastů, ze kterých se vyrábějí kojenecké láhve nebo plastové nádobí. Z produktů se uvolňuje a dostává se do lidského těla.

[2] Bisfenolu A je prakticky nemožné se vyhnout. nejčastější výskyt.

Nárazu vzdorné glazury

Báně pouličního osvětlení

Součásti domácích spotřebičů

Komponenty elektrospotřebičů

CD a DVD

Láhve na více použití

Nádobí do mikrovlnky

Nádoby na potraviny a
nápoje

Součásti automobilů

Jídelní příbory

Sluneční brýle

Police v lednicích Povrchové úpravy (potahové nátěry)

Povrchová úprava konzerv a plechovek

Desky pro tištěné spoje

Kompozity

Lepidla

Nátěrové hmoty

Laky na nehty Pesticidní přípravky

Antioxidanty

Zpomalovače hoření

Brzdové kapaliny

Stabilizátory gumy a
PVC

Vodovodní trubky

Zubní plomby

Aditivum termopapírů

Vodovodní filtry

Vyztužené trubky

Podlahové materiály

Elektrická izolace

[3] Viz TZ Greenpeace z 1.10.2010 Šokující, i když očekávané doporučení EFSA k bisfenolu A; www.greenpeace.org


Kontakty:
Lucie Jakešová, tisková mluvčí Greenpeace ČR
e-mail: lucie.jakesova@greenpeace.org, tel.: 603 443 140
MUDr. Miroslav Šuta, odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik
e-mail: miroslav.suta@centrum.cz, tel. 608 775 754
prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., profesor toxikologie Zdravotně sociální fakulty
JU v Českých Budějovicích
e-mail: prof.patocka@gmail.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů