Pátek, 26. dubna 2024

Přírodní má být už i praní

Firmy si oblíbily slovo "přírodní". Snaží se na něj lákat i tam, kde se po něm zatím nikdo moc nesháněl - třeba u pracích prášků. To by mohlo být v pořádku, kdyby se firmy nesnažily vypadat ekologičtější, než ve skutečnosti jsou. Podle mezinárodního průzkumu kanadské organizace Terra Choice je nejzneužívanější slovo v reklamních kampaních právě "přírodní".

Přírodní má být už i praní

Objevuje i bez potřebné certifikace produktů, které by přítomnost přírodních složek a jejich účinek potvrzovaly.

Firma Henkel v dubnu spouští "zelenou" kampaň nového Persilu s eukalyptovým olejem. Hlásá přírodní složení, které má zkvalitnit praní. Toto tvrzení však žádným certifikátem nepodložila.

Příroda vs. lepší praní

Slovo "přírodní" ve spojení s kvalitnějším praním chce Henkel zdůraznit v kampani na nový Persil Pure&Natural.

"Novinku uvádíme na český trh proto, abychom uspokojili i ty nejnáročnější moderní spotřebitelky, které vyžadují od pracího prostředku perfektní výsledek praní, jenž je nyní poprvé zaručen přídavkem přírodních složek v receptuře," tvrdí junior brand manažerka Henkelu Marie Vyskočilová.

K otázce, jakým certifikátem či studií chce Henkel tvrzení o účincích přírodních složek doložit, se firma nevyjádřila. Nový Persil chce firma přitom propagovat nejen v TV a v tisku, ale i netradiční venkovní reklamou v zoologické zahradě či guerillovými aktivitami v parcích - opět s cílem upozornit na spojení Persilu s přírodou.

Greenwashing, či inovace?

Podle Jaromíra Chaloupka, který se značkám pracích prostředků několik let věnoval v mediální agentuře, však v tomto případě nejde o greenwashing, tedy o snahu profilovat se "zeleněji" než ve skutečnosti, ale spíš o snahu odlišit se od konkurence. Tato strategie má však podle něj jednu vadu: ekologie ve spojení s pracími prášky stejně nezabírá.

"Cílová skupina vždy budou hospodyně 18+. Jistě se najdou i 'náročné' hospodyně, ale v drtivé většině jim jde hlavně o to, aby byl prací prášek levný a hlavně účinný - bohužel na ekologii přitom moc nehledí, a tedy ani jako argument v komunikaci podle mě plošně moc neobstojí," vysvětluje Chaloupek.

Dodává však, že bude záležet i na tom, jak kreativně firma tento atribut zpropaguje. Spotřebitelky v této cílové skupině totiž inovace očekávají, ať už jsou jakékoli.

AUTOR: Lenka Tinková

Zdroj:Marketing & Media
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů