Pátek, 29. března 2024

Okurka to nebyla, hledání začíná znovu

Německé úřady oznámily, že v okurkách ze Španělska nenašly smrtící bakterii

Okurka to nebyla, hledání začíná znovu

Okurka ze Španělska nebyla příčinou záhadné nemoci, jež je způsobena bakterií EHEC a na niž v Evropě zemřelo od poloviny května už šestnáct lidí. Oznámily to německé úřady testující vzorky španělských okurek. Včerejší zvrat v "okurkové válce", kterou spolu vedly Německo a Španělsko, pomohl odhalit několik zásadních věcí, které evropští spotřebitelé a voliči dosud nevěděli či nevnímali.

Především, máme tady nemoc, o níž ani dva týdny po objevení prvních případů nevíme, odkud se vzala. Na okurkách byl sice zjištěn výskyt bakterie EHEC, nikoli však její toxické varianty O104, která byla odhalena u infikovaných. Hledání zdroje nákazy začíná znovu od nuly. V Německu na ni zemřelo patnáct lidí, první oběť nahlásilo Švédsko.

V Česku je jeden potvrzený a dva podezřelé případy, v celé Evropě necelá tisícovka. Podle hlavního hygienika Michaela Víta mají být Češi i nadále opatrní. "Nákaza může pocházet ze zeleniny. Stále bych byl obezřetný," řekl Vít.

K čemu máme EU

Druhé poučení: Krizové komunikační systémy v Evropské unii nefungují, jak by měly. Hamburský Institut pro hygienu a životní prostředí došel ve čtvrtek večer k závěru, že infikované jsou španělské okurky. Informoval Cornelii Prüferovou-Storcksovou, hamburskou ministryni zdravotnictví, která to okamžitě sdělila médiím. Španělské úřady podle ředitele Agentury pro bezpečnost potravin Roberta Sabrida neměly oficiálně tuto informaci v evropském systému výstrahy ještě ani v pátek večer.

To vede k další, politické rovině - německá média vedená bulvárním listem Bild spustila slovní útok na Španělsko. Němci byli v roce 2010 po Francouzích druzí největší konzumenti španělských okurek. Španělé kvůli tomuto, jak se ukazuje, nepodloženému ataku přicházejí podle sdružení vývozců zeleniny Fedex o 200 milionů eur týdně.

Španělsko okamžitě vyhlásilo, že bude chtít kompenzace z Evropské unie. A největšími přispěvateli do evropské kasy jsou Němci. "Náš sektor zemědělství je ve vážné situaci," řekla španělská ministryně zemědělství a životního prostředí Rosa Aguilarová.

Tak vypadá ekonomický nacionalismus v praxi s využitím EU jako prostředníka. Každý třetí nezaměstnaný v eurozóně je Španěl, a i když španělské zemědělství tvoří jen 2,5 procenta HDP a zaměstnává něco přes milion lidí, Madrid bude bojovat jako lev o napravení pověsti a získání unijních peněz.

Poučený spotřebitel?

Evropští spotřebitelé, kteří jsou zvyklí věřit spíš precizním Němcům než jižansky uvolněným Španělům, zareagovali logicky. Přestali kupovat téměř jakoukoli zeleninu španělského původu.

Čeští obchodníci vystavují cedulky s nápisy, že jejich zelenina nepochází ze Španělska. Stejně tak postupuje třeba i řetězec Eurest, kde se denně stravuje na 200 tisíc lidí.

Je možné, že okurková válka obrátí pozornost od levných zcestovalých potravin k těm domácím. HN v testu nedávno ukázaly, že potraviny v obyčejném nákupu za 795 Kč urazily do pražského supermarketu celkem 68 077 kilometrů. Ty, které mají být čerstvé, se ovšem na tak dalekou cestu sklízejí nezralé, chybí jim chuť, vůně a někdy i vitaminy.

A do toho ještě britská nevládní organizace Oxfam oznámila, že pokud se zásadně nezmění přístup k potravinám, tak se do roku 2030 jejich cena zdvojnásobí.


Příběh paniky


Středa, 25. května

Testy v berlínském Institutu Roberta Kocha potvrdily, že nákazu, která se v polovině května v Německu rozšířila, má na svědomí bakterie enterohemoragická Escherichia coli (EHEC).

Čtvrtek, 26. května

Německé úřady oznámily, že zdrojem nákazy jsou okurky ze Španělska. Jednou z podezřelých oblastí je prý Almería (na snímku).

Sobota, 28. května

Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce se potenciálně nebezpečné okurky dostaly do Česka. Okurky byly dodány společnosti Country Life, s. r. o.

Pondělí, 30. května

Španělské úřady tvrzení těch německých odmítají. Andaluská ministryně zemědělství a rybolovu Clara Aguilera demonstrativně snědla okurku na jedné jihošpanělské farmě. Španělsko nyní žádá kompenzace po EU kvůli nepodloženým informacím o nebezpečné zelenině.

Pondělí, 30. května

V českých velkoobchodech jsou naposledy k dostání okurky ze Španělska. V Praze-Lipenci stály 20,90 bez DPH.

Úterý, 31. května

Cena okurek v obchodních řetězcích v Česku padá. Prodejny také zdůrazňují jiný než španělský původ.

AUTOR: Martin Ehl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů