Čtvrtek, 28. března 2024

dTest: Test šlehaček ve spreji: toxické látky, nekvalitní tuky a éčka

Časopis dTest provedl další z testů potravin, tentokrát zaměřený na šlehačky ve spreji. Provedené zkoušky prokázaly přítomnost rizikových sloučenin, které v trávicím traktu uvolňují karcinogenní látku. Ani další obsahované látky nejsou příznivé pro lidské zdraví a skutečné složení šlehaček navíc často neodpovídá deklaraci na obalu.

dTest: Test šlehaček ve spreji: toxické látky, nekvalitní tuky a éčka

Rakovinotvorné estery

Zásadním zjištěním testu bylo odhalení přítomnosti diesterů 3-MPCD. Jedná se o látky, ze kterých se v trávicím traktu člověka uvolňuje volný 3-MPCD, což je karcinogenní sloučenina. Šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová k tomuto závažnému zjištění uvádí: "Ačkoliv zatím neexistuje přímý důkaz o negativním vlivu diesterů 3-MPCD na zdraví, v případě výskytu volné formy této látky byly rakovinotvorné účinky prokázány." Diestery 3-MPCD se přitom vyskytovaly ve dvaceti z 22 testovaných výrobků.

Složení testovaných šlehaček nepříjemně překvapilo i v dalších ohledech. Výraz šlehačka, který se dříve užíval výhradně pro šlehanou smetanu, lze nyní použít prakticky pro cokoliv, co má kýžený vzhled, barvu i chuť. Vyrábět se může například ze ztužených rostlinných tuků a olejů, škrobů, emulgátorů, odstředěného mléka a dalších látek, které si zpravidla s pojmem "šlehačka" nespojujeme.

Rostlinná neznamená zdravější

V případě tzv. rostlinných šlehaček dochází k částečnému či úplnému nahrazení živočišných tuků rostlinnými. Jak se ale prokázalo, neznamená to ani v nejmenším příznivější působení na lidský organismus. Naopak, většina rostlinných šlehaček byla bohatá na nasycené mastné kyseliny, které mimo jiné přivádějí do krve "zlý" LDL cholesterol. Ida Rozová tuto informaci dále doplňuje: "Rostlinné šlehačky oproti smetanovým disponovaly i vyšším počtem použitých "éček" a ve větší míře u nich byla zjištěna přítomnost diesterů 3-MPCD."

Všeobecným nešvarem také je, že výrobci nemusí na obalech uvádět konkrétní rostlinné tuky a oleje, které byly při výrobě potraviny použity. Lze předpokládat, a výsledky testu tomu nasvědčují, že využívají levné a tedy méně kvalitní oleje, jako např. kokosový a palmový. Zmíněné oleje obsahují takřka dvakrát více nasycených mastných kyselin než vepřové sádlo. Značka Soyatoo, která láká na ingredience v biokvalitě, dokonce nezdravého kokosového oleje obsahuje 74%.

Výrobci šlehaček na obalech často slibují něco, co neplní. Měřením zjištěný obsah tuku se rozcházel s deklarovaným, v některých případech se ani nepotvrdil údaj o použití aroma přírodní vanilky či vanilinu. Slibované aroma postrádaly Kaufland, Milblu, Aro, Globus, Milbona, Spray Crem, Vitala a Dorlay.

Další informace naleznete ve vydání 7/2011 časopisu dTest, nebo na http://www.dTest.cz/slehacka

Zajištění nezávislosti a objektivity testů:

Výrobky se nakupují v obchodech a analýzy probíhají v nezávislých laboratořích a zkušebnách. Na stránkách spotřebitelského časopisu nesmí být publikovány žádné reklamy či inzeráty. Náklady spojené s testováním výrobků hradí spotřebitelská organizace. Finanční prostředky získává prodejem časopisu, z grantů a státní dotace.

Občanské sdružení spotřebitelů TEST, založeno v roce 1992, je vydavatelem časopisu dTest. Na jeho stránkách jsou publikovány výsledky nezávislých a objektivních testů výrobků, varování před nebezpečnými a zdravotně závadnými výrobky, informace o právech, které chrání spotřebitele a! posilují jejich postavení vůči prodávajícím a další rady. V letech 1994 až 2010 publikovalo sdružení na stránkách časopisu dTest informace o více než 10 000 výrobcích, varovalo před 530 nebezpečnými výrobky (většina byla určena dětem) a upozornilo na 546 nekvalitních a klamavých výrobků. Sdružení je součástí mezinárodní organizace International Consumer Research and Testing (ICRT) a evropské spotřebitelské organizace BEUC.

Kontaktní osoba: JUDr. Ida Rozová
Telefon: 241 404 922
E-mail: rozova@dTest.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů