Pátek, 19. dubna 2024

Jak rozehrát symfonii pozitivních energií

Bioarchitektura je umění a věda o tom, jak stavět budovy, které vytvářejí, udržují a rozvíjejí život a živé systémy.

Jak rozehrát symfonii pozitivních energií

Nejedná se však o "zelenou" architekturu ani o stavby z biomateriálu. Jde o vyjádření maximálního spojení s přírodou.

Žijeme v neustálém těsném spojení s přírodou, kterou se snažíme měnit a přitom je to právě příroda a její principy, které mění nás. "Nejdřív dáme my tvar svému domu a později utváří on nás," řekl velký státník Winston Churchill. Architekti, kteří navrhují v duchu bioarchitektury věří, že pokud budeme, co nejvíce naslouchat přírodě a žít v harmonii s ní, budeme více šťastní, zdraví a spokojení. Stejně jako se říká "jsi to, co jíš", tedy že to, co jíme nás bezprostředně ovlivňuje, fyzicky, mentálně i psychicky, stejně tak na nás působí prostředí, ve kterém žijeme a pracujeme.

DOKONALÉ SOUZNĚNÍ S OKOLÍM

Pokud chceme uvažovat o zařizování prostředí wellness provozů je jasné, že budeme takové prostory budovat s cílem nabídnout klientům příjemné a přívětivé prostředí, maximální pohodlí, pocit tepla a útulna, prostor nabitý pozitivní energií. Právě to je cílem bioarchitektury. Od meditačních místností po rodinné domy. Stavby založené a realizované podle principů bioarchitektury jsou šetrné k životnímu prostředí, nerušeně zasazené do prostředí a okolí, důležitá je vzájemná komunikace s okolím, exteriér a interiér jsou v harmonickém souladu. Při stavbě se používají přírodní stavební materiály a takové, které neohrožují zdraví a minimálně životní prostředí. Především dřevo a kámen. Ohled se bere na ekonomičnost provozu budovy, hlavně na úsporu energií.

INSPIRACE PŘÍRODOU

Tvary, materiály, pozitivní energie. Už na první pohled je při způsobech stavění budov, jejich uspořádání a vnitřním vybavení patrná intenzivní inspirace v přírodě, především ve tvarech, strukturách a přírodních jevech. Objevují se zejména kruhy, kulaté a zaoblené tvary, vlny, křivky, spirály a pravidelné mnohoúhelníky. Architekti a designéři studují tvary vyskytující se v přírodě, a ty pak aplikují do návrhů. Velkým vzorem jsou přírodní principy tvaru květiny, zejména systém okvětních lístků růží nebo lotosového květu, šišky, mušle, ananas, slunečnice, to vše a mnoho dalšího v přírodě má stejný pravidelný tvar, který se projevuje při navrhování. Při orientaci budov a jejich vnitřním uspořádání a také vybavení se vychází z prvků feng shui, uplatňují se i další směry a filozofie, například keltské principy, indiánské moudrosti. Důležité je energetické čištění prostoru. Záleží na architektovi a zadavateli, jaké směry při realizaci uplatní a čím se nechají inspirovat. Výsledkem by měla být realizace, která představuje rovnováhu mezi člověkem, krajinou a stavbou.

NAVRHOVÁNÍ ZDRAVÝCH BUDOV

V návrhu se posuzují jak pozitivní, tak negativní energie prostoru. Zejména správné proudění blahodárné energie chi, která plyne jako řeka celým objektem. Tam, kde proudí přiměřenou rychlosti a kde se zdržuje stále čerstvá a oživovaná, se cítíme přirozeně dobře. Tam, kde stagnuje, je člověk unavený. Hledají se i negativní vlivy jako geopatogenní zóny, radonové záření. Při usazení stavby se vychází z polohy tak, aby se co nejvíce využilo pozitivního účinku slunce, jeho svitu, tepla a energie, která do budovy proudí z jihu. Cílem je vytvořit prostředí s dobrou živou energií, která působí na naše vědomí, pozitivně nás ovlivňuje a podporuje ve všech směrech. Kde se rozvíjí naše duše a mysl, žijeme zdravý plnohodnotný život v souladu s přírodou. V kombinaci s vhodnou stravou pohybem a odpovídajícím emocionálním životem navracíme sobě i svému okolí zdraví. Prostředí na nás působí jako přímý biofeedback, který nám ukazuje kam zaměřit svou pozornost.


TIPY PRO WELLNESS

> Základním přírodním tvarem je kruh. Zaoblené tvary a křivky, které vychází z přírody na nás působí velmi dobře, neboť v takových prostorech proudí dobrá energie.

> Velmi dobře působí volný střed, což je i základ všech staveb, které vychází z feng shui, příjemně působí domy s vnitřní zahradou nebo dvorkem, místem pro odpočinek a relaxaci, kruhové relaxační místnosti s fontánkou.

> Přednost mají zásadně přírodní materiály, zejména dřevo, kámen, rostliny, látky a koberce z přírodních, nesyntetických materiálů, pálené i nepálené cihly, kamenné obklady, jílové a vápenné omítky, přírodní nátěrové hmoty.

> Také vnitřní vybavení a povrchy se zařizují z přírodních materiálů (dřevo, kámen, bambus, vlna, len).

ZDROJ: SPORT&WELLNESS MANAGEMENT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů