Pátek, 19. dubna 2024

Vypadá to jako paprička a není to paprička? Copak to je?

Jedná se o ibišek jedlý.Tato teplomilná rostlina pochází z Indie nebo z Afriky, známá byla již ve 2. tisíciletí př.n.l. v Egyptě. Nepěstujeme ji sice mnoho, zato ve všech tropických a subtropických oblastech.

Vypadá to jako paprička a není to paprička? Copak to je?

Jak okra vypadá?

Střídavé, velké, dlanité listy s pěti nepravidelnými cípy. Oboupohlavní, krásně výrazné sírově žluté květy s výrazným "okem", které vyrůstají v úžlabí listů. Plodem je kuželovitá, podélně brázditá tobolka, dlouhá 6 - 20cm, která je předmětem konzumu. Plody (tobolky) se sklízejí mladé, krátce po odkvětu (asi 5. den). Jsou velmi křehké, slizovité, asi 5 - 6 cm dlouhé, porostlé jemnými chloupky. Tobolky se v některých zemích bývalé Jugoslávie suší nebo konzervují, v USA se mrazí. U nás se okra spolehlivě plodí pouze pod fóliovými kryty nebo ve vinorodých oblastech.

Okra obsahuje velké množství látek s příznivými účinky na zažívací trakt. Sklizené tobolky mají malou energetickou hodnotu, hodí se proto pro redukční diety.

Pěstování ibišku jedlého

Ibišek vyséváme koncem února a během března do kalíšků od jogurtů, vypěstované sazeničky vysazujeme po uplynutí nebezpečí květnových mrazů přímo na slunné stanoviště, pod fóliové kryty nebo do PE pytlů se substrátem. Můžeme je pěstovat i na balkónech. Rostliny jsou mohutné a je nutné je vyvazovat k tyčkám. Vzdálenost mezi sazeničkami nejméně 60 cm. Během růstu je třeba ibišky dostatečně zalévat a pravidelně hnojit kombinovaným hnojivem. Výborně roste mezi okurkami, se kterými má stejné nároky na pěstování. Ke kuchyňskému použití se průběžně sklízí mladé tobolky (max. 3 až 6-ti denní), pokud jsou ještě křehké a jemné. Uvnitř musí zůstat slizovité, bez semen. Obsah důležitých látek: 3 % bílkovin, 7 % tuků, asi 1% minerálních látek a až 30mg % vitaminu C.

Stewed Okra and Tomatoes

Kuchyňské využití ibišku

Ještě velmi mladé tobolky se mohou pojídat čerstvé, lze je i sušit, zmrazovat nebo jinak konzervovat v různých nálevech. Před smažením je potřeba odříznout špičky a stonky a povařit tobolky v osolené vodě asi 10 minut. Necháme je pečlivě okapat a před smažením dobře osušíme. Smažíme dokřupava. Abychom předešli převaření a zeslizovatění tobolek, přidáme trochu citronové šťávy. Jedná se o zeleninu, která je charakteristická pro indickou a tureckou kuchyni. Před kuchyňskou přípravou se z okry nožem uříznou tobolky s kouskem stonku. Připravují se vařením v polévce, předkládají se jako dušené přílohy k masu i zapékané se sýrem.

Zapékaná musaka z okry

Suroviny: 500 g tobolek z ibišku, 2 lžíce octa, 2 lžíce másla, cibule, olej, 1 - 2 vejce, 1/2 šálku mléka, sůl

Postup: Tobolky uvaříme v mírně okyselené vodě a scedíme. Zapékací misku vymažeme máslem. Polovinu uvařených tobolek vložíme na vrstvu do misky, pokryjeme osmaženou cibulí na oleji, překryjeme druhou polovinou. Vložíme do trouby zapéct. Asi po 5-ti minutách zalijeme rozšlehaným vejcem v mléce a upečeme dozlatova. Předkládáme jako zeleninový předkrm nebo dezert.

ZDROJ:www.clanky.vareni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů