Oregáno (Dobromysl) - přírodní desinfekce a spasmolytikum
Oregáno (dobromysl obecná) je vytrvalá bylina, hojně rozšířená v Evropěi Asii. Botanicky je příbuzná jednoleté majoránce, v našich zeměpisných šířkách roste v křovinách, ve světlých lesích, na pasekách, na slunných stráních, často se pěstuje i v zahradách.
Na celém světě je oregáno známé jako výborné koření, které má mírně intenzivnější vůni než majoránka, ale využití v kuchyni je podobné.
Jako koření se používají sušené drhnuté listy, nejčastěji do polévek a omáček (obecně se hodí všude tam, kam se dává majoránka), může s ní experimentovat např. v mletém mase, nepostradatelná je pro ochucení italské pizzy a špaget. V některých zemích je běžnou součástí chilli koření a jako taková se přidává do gulášů.Díky obsahu silic, tříslovin a hořčin se skvěle hodí k tučnějším jídlům, která pomáhá trávit a zvýrazňuje jejich chuť.
Dobromysl je vhodná i pro vnější použití - např. k obkladům a koupelím u dětí, ke kloktání při onemocnění dutiny ústní a horních cest dýchacích, při zánětlivém zduření mízních uzlin popř. při zánětech dásní.
Pokud si pěstujete oregáno sami na zahrádce, sušte tuto bylinu pomalu buď ve stínu nebo při umělé teplotě do 35 °C. Dobromysl můžeme i v rámci vlastních experimentů nakládat do olejů (za studena lisovaných), po několika týdnech získáme příjemně aromatický olej s nahořklou chutí, kterým můžeme ochucovat různé domácí pokrmy.
ZDROJ: fitlife.cz