Čtvrtek, 25. dubna 2024

Oregáno (Dobromysl) - přírodní desinfekce a spasmolytikum

Oregáno (Dobromysl) - přírodní desinfekce a spasmolytikum

Oregáno (dobromysl obecná) je vytrvalá bylina, hojně rozšířená v Evropěi Asii. Botanicky je příbuzná jednoleté majoránce, v našich zeměpisných šířkách roste v křovinách, ve světlých lesích, na pasekách, na slunných stráních, často se pěstuje i v zahradách.

Na celém světě je oregáno známé jako výborné koření, které má mírně intenzivnější vůni než majoránka, ale využití v kuchyni je podobné.

Jako koření se používají sušené drhnuté listy, nejčastěji do polévek a omáček (obecně se hodí všude tam, kam se dává majoránka), může s ní experimentovat např. v mletém mase, nepostradatelná je pro ochucení italské pizzy a špaget. V některých zemích je běžnou součástí chilli koření a jako taková se přidává do gulášů.Díky obsahu silic, tříslovin a hořčin se skvěle hodí k tučnějším jídlům, která pomáhá trávit a zvýrazňuje jejich chuť.

V alternativní medicíně se hojně používá pro své dezinfekční a protizánětlivé účinky, usnadňuje odkašlávání a zvyšuje vyměšování žluči. Ve vyšších koncentracích je poměrně silným prostředkem uvolňující křečovité stažení hladkého svalstva (spazmolytikum).

Dobromysl je vhodná i pro vnější použití - např. k obkladům a koupelím u dětí, ke kloktání při onemocnění dutiny ústní a horních cest dýchacích, při zánětlivém zduření mízních uzlin popř. při zánětech dásní.

Pokud si pěstujete oregáno sami na zahrádce, sušte tuto bylinu pomalu buď ve stínu nebo při umělé teplotě do 35 °C. Dobromysl můžeme i v rámci vlastních experimentů nakládat do olejů (za studena lisovaných), po několika týdnech získáme příjemně aromatický olej s nahořklou chutí, kterým můžeme ochucovat různé domácí pokrmy.

ZDROJ: fitlife.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů