Netradiční hlízy a okopaniny v naší kuchyni
Batáty, Maniok,Topinambur, Jakon, Jamy, Jícama, Čistec, Mashwa, Taro
Batáty
Batáty patří mezi nejvýznamnější okopaniny světa. Jsou to plody povijnice jedlé. Nazývají se také sladké brambory - sweet potatoes, nebo španělské brambory. Pocházejí z tropických oblastí Jižní Ameriky, do USA je před více než sto lety dovezl Kryštof Kolumbus. Batáty jsou hlízy různého tvaru, velikosti a barvy.
Existují červené hlízy se žlutou dužinou, žluté hlízy s bílou dužinou. Slupka může být oranžová, hnědá i fialová. Jejich hmotnost se pohybuje od 0,5 kg až do 5 kg. Syrové batáty jsou nahořklé, tepelnou úpravou získávají jemnou a nasládlou chuť. Před kuchyňskou úpravou se musí omýt a očist či oloupat jako klasické brambory.
Batáty lze vařit, dusit, zapékat i smažit.
Nejchutnější jsou pečené, potřené máslem a kysanou smetanou. Připravuje se z nich kaše, pečou se z nich koblihy i koláče.Výborné jsou také smažené na oleji, chutnají jako chipsy. Velmi dobře se doplňují se skořicí, kokosem, medem či zázvorem. Ze syrových hlíz lze lisováním získat osvěžující nápoj. Červené batáty jsou vhodné k pečenému masu, bílé batáty se jsou vhodné na smažení. . V Latinské Americe a karibské oblasti se používají k přípravě pikantních pudingů, dušených jídel, nákypů a sladkostí. Listy
se vaří v páře. Fotografie, další hlízy a fotografie najdete na:http://www.asistentka.cz/node/12373
ZDROJ:http://www.asistentka.cz/