Pátek, 19. dubna 2024

Cola na příděl je hloupý nápad

Cola na příděl je hloupý nápad

Aby nevzniklo podezření ze střetu zájmů, je hned na začátku potřeba učinit, jak se v Americe říká, "full disclosure". Autor tohoto textu plně odhaluje, že je nekuřák, nicméně Coca Colu pije po litrech. Většinou dietní, ovšem nepohrdne ani cukernatě plnohodnotnou.

A teď k věci. Loni v létě se odehrála v Českém národním domě v New Yorku poučná historka. Část výpravy, která doprovázela českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga na jeho cestě po USA, si odskočila zakouřit na terasu na střeše budovy. V otevřeném prostoru, vysoko nad úrovní ulice, se cigaretový dým rozplýval do okolního vzduchu. Když se ovšem o kuřácké seanci na terase dozvěděl personál budovy, vyděšeně přítomným vysvětlil, že právě vystavili Českou republiku pokutě, ne-li horším opletačkám.

Z iniciativy starosty Michaela Bloomberga totiž v New Yorku už v té době (od března 2011) platil zákaz kouření na veřejných prostranstvích. A střešní terasu, i když na soukromé budově, lze prý za veřejné prostranství považovat. A kdyby si českých kuřáků všiml někdo z okolních domů, mohl klidně zavolat policii.

O. k., víme, že pasivní kouření je škodlivé, a připusťme, že ekologicky zpovykaný Newyorčan, vegan, který "nejí nic, co vrhá stín" (copyright viz seriál Simpsonovi), se může cítit karcinogenně ohrožen i na vzdálenost několika desítek metrů. A přiznejme starostovi Bloombergovi, že jeho tažení proti kuřákům, kteří mohou poškozovat nejen sami sebe, má tak své opodstatnění.

Nejnovější Bloombergova iniciativa, v rámci které chce v New Yorku zakázat prodej Coca Coly a ostatních nealkoholických kaloricky bohatých nápojů v množství větším než půl litru, ale už tuto základní logiku postrádá. Protože: Jakým způsobem, prosím, své okolí ohrožuje nebo poškozuje tlusťoch v kině, který ze svého bezmála dvoulitrového kelímku chlemstá Colu? A politicky nekorektní slova tlusťoch a chlemstat jsou zvolena záměrně, neboť Bloombergovou argumentací je, že sladké drinky výrazně přispívají k epidemii obezity v USA. Což je pravda, a porce kalorií, které Američané ve svém fastfoodovém světě konzumují, jsou skutečně obžerné.

Ale plošný zákaz je nejhorším z možných pokusů o řešení. Ať newyorský starosta třeba prosadí mnohem vyšší daň z Coly a hned zabije dvě mouchy jednou ranou. Sníží spotřebu kalorických nápojů, a z výnosů z daně ještě může financovat zdravotnictví, které léčí nemoci spojené s obezitou. Nebo ať nějak zvýhodní provozy, kina a sportoviště, kde budou Colu čepovat jen do malých kelímků.

Prostě - ať dá lidem na výběr. Místo zákazu. Právě Amerika vždy fungovala spíše na možnosti volby. A naopak tam, kde si kdy se zákazy začali, zpravidla už pak nevěděli, kdy skončit.

AUTOR: Daniel Anýž
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů