Pátek, 29. března 2024

Kampaň Dny zdraví ukazuje, jak žít zdravě v každém věku

Kampaň Dny zdraví ukazuje, jak žít zdravě v každém věku

Pravidelné pohybové aktivity, konzumace zdravých potravin, ale také třeba trénink paměti. To vše je možné zahrnout do širokého významu "zdravý životní styl". Obyvatelé měst, obcí a regionů mají každoročně možnost zapojit se do kampaně Dny zdraví, která je zaměřena na propagaci nejrůznějších forem zdravého životního stylu. Tato kampaň z dílny Národní sítě Zdravých měst (NSZM) probíhá v ČR už po osmnácté.

Tradiční podzimní kampaň Dny zdraví přináší ve městech a regionech tradičně řadu akcí, během nichž lidé získají informace o tom, jak pečovat o své zdraví, předcházet zdravotním potížím a uchovávat si tělesnou i duševní kondici. Kampaň je tak oslavou zdravého životního stylu v nejširším smyslu. Zdraví samotné lze přitom chápat nejen jako absenci nemoci, ale jako celkový stav spokojenosti z hlediska tělesného, duševního i společenského.

Během akcí v rámci kampaně Dny zdraví si mohou občané na řadě míst nechat zdarma změřit tělesné hodnoty (tělesnou hmotnost, tlak, hladinu cukru v krvi atp.), případně absolvovat další vyšetření nebo alespoň získat informace v rámci bezplatného poradenství. Ve Zdravých městech, obcích a regionech se v rámci kampaně konají nejrůznější akce zaměřené na pohybové aktivity, jako jsou běhy, cyklovýlety, pěší túry nebo ukázkové lekce cvičení, ale také třeba ochutnávku zdravých potravin v rámci farmářských trhů.

Do aktivit se mohou zapojit lidé všech věkových skupin, od dětí z mateřských škol až po seniory. Kampaň probíhá převážně v první polovině měsíce října. Akce zaměřené na starší občany probíhají také v souvislosti Mezinárodním dnem seniorů, který připadá na 1. říjen.

Kompletní přehled programů a dalších informací ke kampani Dny zdraví naleznete na adrese www.ZdravaMesta.cz/dzd.

VÝBĚR Z AKCÍ V RÁMCI KAMPANĚ "DNY ZDRAVÍ" 2012

6. 10. Strakonice: Farmářské trhy s Burzou zdravého životního stylu a ekologie na nádvoří strakonického hradu (od 8:00 do 12:00 hodin).

9. 10. Hodonín: "Zelenina s ovocem dají páku nemocem" - divadelní představení pro mateřské školy ve spolupráci s Domem kultury Hodonín začíná v 9:30.

11. 10. Dačice: "Veletrh zdraví" se koná od 9:00 do 16:00 v prostorách Městského kulturního střediska (měření tělesných hodnot, ukázky a nácvik první pomoci, prezentace poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb, ukázky zdravého stravování a jiné zajímavosti).

12. 10. Litoměřice: Hravé odpoledne seniorů a žáků ZŠ Lingua Universal, od 13:30 v Domově U trati (U trati 3, Litoměřice).

18. 10. Štětí: Den zdraví ve velkém sále Kulturního střediska ve Štětí - měření tělesných hodnot, ukázky zdravé výživy a další aktivity pod heslem "Svoje zdraví máte ve vlastních rukou".

20. 10. Třebíč: Bruslíme pro zdraví - od 16:00 do 17:30 zdarma na Zimním stadionu v Třebíči

27. 10. Praha 18: Běh naděje proti rakovině, start v 10:00 v lesoparku v Letňanech (u parkoviště).

Více na www.ZdravaMesta.cz/dzd

.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů