Pátek, 19. dubna 2024

Australské zemědělství

Australské zemědělství

Podíl australského zemědělství na tvorbě australského HDP představuje 2,4%. I když z hlediska tvorby HDP nepatří zemědělská produkce k hlavním odvětvím místní ekonomiky, zachovává si významnou úlohu zejména na světovém trhu vlny, hovězího a jehněčího masa, cukru a obilovin. Je schopno uživit 60 mil. lidí. 53% celkové půdy v Austrálii se využívá k zemědělství, nejvíce pak v Queenslandu (79%) a New South Wales (76%).

V zemědělství je zaměstnáno více jak 323 000 pracovníků (necelá 3% práceschopného obyvatelstva).

Austrálie má 136 000 zásadně rodinných farem. Průměrná velikost australské farmy je 3200 ha.

Hrubá hodnota australské zemědělské produkce v roce 2012 byla 46,7 mld. AUD z toho 25,5 mld. AUD rostlinná výroba. 60% veškeré zemědělské produkce směřuje za hranice země. Hodnota zemědělského exportu 2011-12 byla 30,5 mld. AUD, což znamená 12% nárůst v ročním srovnání. Téměř 30% vývozu je obilí a 24% masa. Dařilo se exportu olejnin, vína a mléčných produktů. V roce 2011-12 se vyprodukovalo rekordní množství bavlny (973 tis. tun) a řepky olejky (3,4mil.tun). Australské zemědělství zůstává mezinárodně konkurenceschopné díky rostoucí produktivitě. Z 93% je Austrálie potravinově soběstačná.

Stejně jako v mnoha dalších oblastech je i v zemědělství velkou exportní příležitostí pro Austrálii Asie. V roce 2012 největšími odběrateli zemědělských komodit bylo Japonsko (14,5%), Jižní Korea, Indonésie, USA (každý 7,5%) a Čína. Pětina australského vývozu směřuje do zemí ASEAN. Do roku 2025 chce australská vláda realizovat řadu programů a podpůrných akcí, které mají pomoci zemědělskému sektoru využít příležitosti, které se Austrálii v Asii nabízejí. Podle zprávy ANZ Banking Group z konce roku 2012 by Austrálie společně s Novým Zélandem mohla do roku 2050 zdvojnásobit hodnotu zemědělského exportu do Asie. Austrálie začala úzce spolupracovat s Čínou. V prosinci 2012 společná čínsko-australská pracovní skupina vydala zprávu ,,Feeding the Future" o posílení investic a technologické spolupráce v zemědělství a podpoře bezpečných potravin.

Základní bariérou většího rozvoje zemědělství jsou omezené vodní zdroje v australském vnitrozemí a omezené investiční zdroje farmářů pro rozsáhlejší irigační systémy. Hlavním faktorem konkurenceschopnosti australské zemědělské výroby je příznivé klima s mírným zimním obdobím. Negativním faktorem, se kterým musí australští farmáři poměrně často bojovat, je extrémní počasí - sucho nebo záplavy. Na mezinárodním poli pak australští zemědělci musí čelit volatilitě směnného kursu, celním tarifům a dotovaným cenám.

ZDROJ:Businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů