Čtvrtek, 28. března 2024

Vyrábíte, obchodujete, skladujete nebo distribuujete výrobky s obsahem kakaa a palmového oleje?

Pozor na změny v oblasti certifikace UTZ a RSPO!

Vyrábíte, obchodujete, skladujete nebo distribuujete výrobky s obsahem kakaa a palmového oleje?

v posledním období (2015-2016) došlo k aktualizaci požadavků standardů RSPO a UTZ. Stále více organizací se na nás obrací s otázkami ohledně těchto systémů a možností jejich certifikace v podmínkách České a Slovenské republiky. BUREAU VERITAS jako jediná certifikační společnost v České republice a na Slovensku poskytuje školení a certifikaci UTZ a RSPO v českém/slovenském jazyce prostřednictvím lokálního školitele a schváleného auditora.

Naše řešení

1) Školící programy (nejbližší plánované školení UTZ a RSPO se bude konat 1.3.2016 v Bratislavě a 2.3.2016 v Praze), kde se dozvíte kromě jiného i přehled změn v rámci standardů UTZ a RSPO.

2) Audity analýzy současného stavu a budoucích potřeb (tzv. Rozdílová analýza ,,GAP analysis")

3) Certifikace podle standardu UTZ a RSPO.

Obchodní výzva

V současnosti je velký tlak na výrobky, které obsahují palmový olej a kakao, a to z důvodu velké zátěže na životní prostředí a nespravedlivého zacházení s pracovníky na plantážích včetně dětské práce. Stále více aktivistů vyzývá k bojkotování výrobků s obsahem palmového oleje anebo kakaa. Je toto však řešení? Můžeme my osobně a vůbec chceme vyloučit tyto potraviny ze svého jídelníčku, kosmetických přípravků, atd.?

Proto nezávislé organizace jako UTZ Certified a RSPO vybudovaly systém certifikace pěstovatelů a zpracovatelů palmového oleje, kakaa a jiných komodit podle požadavků udržitelnosti, přičemž kladou důraz na ochranu životního prostředí, správnou zemědělsko/výrobní praxi, společenskou zodpovědnost, ochranu a bezpečnost zdraví při práci. Jejich základním cílem je zabezpečit, aby tyto rizikové komodity byly vypěstované a zpracovávané v podmínkách přijatelných pro životní prostředí a společnost. UTZ Certified a RSPO svými programy udržitelnosti získaly podporu velkých zainteresovaných nadnárodních společností, environmentálních aktivistů, mimovládních organizací a podporu vlád některých zemí.

UTZ Certified

UTZ Certified je celosvětový program a označení pro trvale udržitelné pěstování kávy, kakaa a čaje, bylinkových čajů a lískových oříšků. Jeho hlavním posláním je vytvořit svět, ve kterém je zodpovědné hospodaření normou. UTZ znamená v mayském jazyce "dobrý" a umožňuje pěstitelům naučit se lepší zemědělské metody, zlepšit pracovní podmínky, lépe se postarat o lidi a životní prostředí.

Certifikace UTZ Cocoa zajišťuje vysledovatelnost pohybu kakaa napříč dodavatelským řetězcem, spojuje tedy certifikované produkty s certifikovanými zdroji a zaručuje tak transparentnost. Průmysl tak může investovat do trvale udržitelné výroby a zákazníci důvěřovat produktům, které nakupují a zároveń příspívat k lepší budoucnosti. Od 1. ledna 2016 je v platnosti nové vydání normy, které nám přínáší výraznou změnu v certifikačním procesu.

RSPO

RSPO The Roundtable on Sustainable Palm Oil RSPO je nezisková organizace a celosvětový program pro trvale udržitelný rozvoj hospodaření s palmovým olejem a sdružuje zúčastněné strany od výrobců palmového oleje, zpracovatelů, obchodníků, maloobchodníků, bank a investorů. Hlavním cílem je podpora růstu a využití udržitelnosti palmového oleje prostřednictvím spolupráce všech zainteresovaných stran v dodavatelské řetězci - výroby, zabezpečení, financování a využívání udržitelných palmových výrobků, vytvoření, implementace, ověřování, zajištění a pravidelné přezkoumávání důvěryhodných globálních standardů pro celý dodavatelský řetězec udržitelného palmového oleje, monitorování a hodnocení ekonomických, environmentálních a sociálních dopadů zavedení udržitelného palmového oleje na trh, zapojení všech zainteresovaných stran v rámci dodavatelského řetězce včetně vlád a spotřebitelů.

Významní globální hráči s podporou některých národních vlád si uvědomují problémy při pěstování a získávání palmového oleje a také negativní ohlas spotřebitelů. Proto přijímají na národních úrovních závazky podpoření udržitelného dodavatelského řetězce palmových výrobků. Například v Německu, Anglii, Holandsku, Belgii a Francii směřují k jasné podpoře k 100% využívání palmového oleje z udržitelných zdrojů. Mezi organizace, které přijaly tyto závazky, patří např. Dm-drogerie markt GmbH + Co. KG, Henkel Wasch- und Reinigungsmittel GmbH, Kaufland Stiftung & Co. KG, LIDL Stiftung & Co KG, Nestlé Deutschland AG, Rewe Group, Unilever Deutschland GmbH, Dutch Federation of Food Industry (FNLI), Dutch Association of Animal Feedstock (Nevedi), Association of Dutch producers of Food Oil and Fat (Vernof), British Retail Consortium (BRC), Food and Drink Federation (FDF), British Association for Chemical Specialities (BACS)

Zdroj: http://www.rspo.org/certification/national-commitments

Pro koho jsou tyto standardy určené

- Vyrábí /plánují vyrábět UTZ nebo RSPO certifikované výrobky,
- obchodují, skladují, distribuují UTZ nebo RSPO certifikované výrobky,
- vyrábí výrobky pro obchodní sítě (hlavně pod privátními značkami), protože obchodní sítě neustále zvyšují tlak na UTZ a RSPO certifikaci výrobků,
- vyrábí výrobky s obsahem kakaa, palmového oleje, palmovojádrového oleje, jejich frakcí a olejochemikálií,
- zajímají se o problematiku udržitelnosti v řetězci palmového oleje a kakaa.

Zúčastněte se školení a dozvíte se potřebné informace k aktualizovanému vydání normy.

TERMÍN
2. 3. 2016 od 9,00 hod.

Více:
http://www.bvtraining.cz/nabidka-kurzu/potravinarsky-prumysl/food-seminar-rspo-a-utz/

Pro více informací, prosím, kontaktujte:

Martina Nováková
Training Coordinator

BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o.
Olbrachtova 1, CZ-140 02 Praha 4,br /> Tel.: +420 210 088 268, mob.: +420 731 611 638
martina.novakova@cz.bureauveritas.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů