Ekologická zahrada: koníček pro zasvěcence
Olomouc - Na ekologické zahradě Jiřího Dvořáka v Olomouci- Nových Sadech panuje
klid a mír. Je to asi tím, že jak on sám tvrdí, zvířata i rostliny tu žijí v
symbióze. Pěstuje zde až dvacet druhů zeleniny a stejnou škálu květin. \" U nás
v rodině se ekologicky pěstovalo odjakživa. Zhruba hektarový pozemek se nám
dařilo uhájit i za totality. Nejprve půdu obdělával děda, potom otec a nakonec
já. Ekologickému zemědělství se věnuji už deset let. Živit se tím nedá, je to
takový koníček a také otázka životní filozofie, \" řekl zemědělec. Pěstuje
výhradně ze semen. I když má výnosy tak o polovinu menší, výpěstky jsou prý
lepší kvality. \" Taková zelenina je aromatičtější a sladší, dodá člověku více
energie a obsahuje větší množství stopových prvků. Je to způsobeno i tím, že
vydrží v zemi déle, \" poznamenal Dvořák. Nepoužívá žádnou chemii na hnojení ani
rostlinné škůdce. \" Jde mi o zachování chuti zeleniny a pokud je chemicky
ošetřená, má ji úplně jinou, \" řekl. \" To ji raději nechám odejít přirozenou
cestou a vysadím novou z vlastních vypěstovaných přísad\", dodal. Zalévá podle
potřeby rostlin a rozhodně ne každý den. Některé plodiny vydrží bez vody až dva
či tři týdny, \" uvedl. Rostlinné škůdce, jako například mandelinky, se snaží
likvidovat již při prvním výskytu. \" Musí se pečlivě vysbírat dokud nenakladou
larvy. \" Všechny zbytky pečlivě kompostuje a potom jimi plodiny přihnojuje.
Jako předplodinu používá zelené hnojení. V zimě produkty zahrady neskladuje ve
sklepě, ale ponechává je ve speciálních izolačních materiálech venku. Zdroj:
Olomoucký den
Olomouc - Na ekologické zahradě Jiřího Dvořáka v Olomouci- Nových Sadech panuje klid a mír. Je to asi tím, že jak on sám tvrdí, zvířata i rostliny tu žijí v symbióze. Pěstuje zde až dvacet druhů zeleniny a stejnou škálu květin. \" U nás v rodině se ekologicky pěstovalo odjakživa. Zhruba hektarový pozemek se nám dařilo uhájit i za totality. Nejprve půdu obdělával děda, potom otec a nakonec já. Ekologickému zemědělství se věnuji už deset let. Živit se tím nedá, je to takový koníček a také otázka životní filozofie, \" řekl zemědělec. Pěstuje výhradně ze semen. I když má výnosy tak o polovinu menší, výpěstky jsou prý lepší kvality. \" Taková zelenina je aromatičtější a sladší, dodá člověku více energie a obsahuje větší množství stopových prvků. Je to způsobeno i tím, že vydrží v zemi déle, \" poznamenal Dvořák. Nepoužívá žádnou chemii na hnojení ani rostlinné škůdce. \" Jde mi o zachování chuti zeleniny a pokud je chemicky ošetřená, má ji úplně jinou, \" řekl. \" To ji raději nechám odejít přirozenou cestou a vysadím novou z vlastních vypěstovaných přísad\", dodal. Zalévá podle potřeby rostlin a rozhodně ne každý den. Některé plodiny vydrží bez vody až dva či tři týdny, \" uvedl. Rostlinné škůdce, jako například mandelinky, se snaží likvidovat již při prvním výskytu. \" Musí se pečlivě vysbírat dokud nenakladou larvy. \" Všechny zbytky pečlivě kompostuje a potom jimi plodiny přihnojuje. Jako předplodinu používá zelené hnojení. V zimě produkty zahrady neskladuje ve sklepě, ale ponechává je ve speciálních izolačních materiálech venku.
Zdroj: Olomoucký den
Sdílet článek na sociálních sítích