Krize v zemědělství chov králíků a výrobu biopotravin neohrozí
Třebíčsko Pěstování plodin a chov zvířat bez použití chemických přípravků
zaznamenal v posledních letech také na Třebíčsku zdařilý rozvoj. Biopotraviny
[https://www.kamsnim.cz/categories/food] si postupně našly oblibu u široké
veřejnosti. V letošním roce zemědělci prožili trpký rok. Nepřálo jim počasí a
také ceny jednotlivých výrobků zaostaly za jejich očekáváním. Mnozí musí řešit
svízelnou situaci za cenu značných úspor. Členka Svazu producentů a zpracovatelů
biopotravin Květuše Hejátková se domnívá, že současný stav zemědělství však
výrobu ekologických potravin neohrozí a zemědělci, kteří se do toho pustili, se
nenavrátí k pěstování plodin za použití chemie. Zatím na trhu nezaznamenala
pokles výrobků určených pro zdravou výživu. Naopak věří, že jejich podíl na trhu
se v budoucnu ještě zvýší. \"Mnoho lidí chce žít zdravě, a proto začínají
biopotraviny [https://www.kamsnim.cz/categories/food] stále více
vyhledávat,\"konstatovala Hejátková. Jiří Kočár z Ratibořic na Jaroměřicku se
zabývá již několik roků chovem králíků. Po počátečních nezdarech a po mnoha
zkouškách se stal významným dodavatelem dietního masa na trh. Problémy zemědělců
se ani do chovu králíků nepromítly. V současné době prodává kilogram masa za 47
korun a v nejbližší době dojde zřejmě ještě k navýšení ceny k padesáti korunám.
Poptávka po králičím mase narůstá a zdaleka převažuje nabídku. Chov králíků ve
velkochovech se tedy přes možná rizika stále vyplácí a do budoucna pokles odbytu
či drastické snížení výkupních cen nehrozí. Zdroj: Noviny Třebíčska - Vysočina
Třebíčsko Pěstování plodin a chov zvířat bez použití chemických přípravků zaznamenal v posledních letech také na Třebíčsku zdařilý rozvoj. Biopotraviny si postupně našly oblibu u široké veřejnosti. V letošním roce zemědělci prožili trpký rok. Nepřálo jim počasí a také ceny jednotlivých výrobků zaostaly za jejich očekáváním. Mnozí musí řešit svízelnou situaci za cenu značných úspor. Členka Svazu producentů a zpracovatelů biopotravin Květuše Hejátková se domnívá, že současný stav zemědělství však výrobu ekologických potravin neohrozí a zemědělci, kteří se do toho pustili, se nenavrátí k pěstování plodin za použití chemie. Zatím na trhu nezaznamenala pokles výrobků určených pro zdravou výživu. Naopak věří, že jejich podíl na trhu se v budoucnu ještě zvýší. \"Mnoho lidí chce žít zdravě, a proto začínají biopotraviny stále více vyhledávat,\"konstatovala Hejátková. Jiří Kočár z Ratibořic na Jaroměřicku se zabývá již několik roků chovem králíků. Po počátečních nezdarech a po mnoha zkouškách se stal významným dodavatelem dietního masa na trh. Problémy zemědělců se ani do chovu králíků nepromítly. V současné době prodává kilogram masa za 47 korun a v nejbližší době dojde zřejmě ještě k navýšení ceny k padesáti korunám. Poptávka po králičím mase narůstá a zdaleka převažuje nabídku. Chov králíků ve velkochovech se tedy přes možná rizika stále vyplácí a do budoucna pokles odbytu či drastické snížení výkupních cen nehrozí.
Zdroj: Noviny Třebíčska - Vysočina
Sdílet článek na sociálních sítích