Vědci mění švestkové geny, aby zachránili slivovici
Praha Pětapadesát stromků švestek, které vědci letos na jaře vysadí u ruzyňského
letiště, v budoucnu možná změní život na českých a moravských vesnicích. Lidé
tam přestanou plakat, že jim na chorobu zvanou šarka hyne jedna švestka za
druhou, a nebudou se bát, že jim demižony se slivovicí brzy navždy vyschnou.
Vědci do těchto stromků totiž vložili gen, který brání, aby se v rostlině
rozšířil virus šarky, naboural tak její metabolismus a odsoudil ji k postupnému
zániku. Virové onemocnění šarka rozšířené z Balkánu už zamořilo sady a zahrady
od Aše až po východní hranici a pro Valašsko, kde si lidé život bez slivovice
neumějí představit, je takřka národní pohromou. Bojuje s ní i \"valašský král\"
Boleslav Polívka, a jeho ministr Pavel Zedníček dokonce jednou v legraci
prohlásil, že šarka je jejich větší nepřítel než komunisté. Šarku už však mají i
švestky ve Spojených státech a Chile a v podstatě se stala celosvětovým
problémem. Pokračování na str. A4 Pokračování ze str. 1 Pokusy na pozemcích
Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze-Ruzyni se zatím dělají s odrůdou, ze
které se v tuzemsku slivovice nepálí. \"Jedná se o slivoň Stanley, do níž gen
proti šarce vložili zhruba před deseti lety Francouzi. My se nyní snažíme
zjistit, jak jsou tyto rostliny odolné i vůči jiným nákazám a vlivům,\"
vysvětlil Petr Komínek, který se na tomto výzkumu podílí. Vědci z Ruzyně
zkoumají i geneticky modifikované brambory, kukuřici nebo řepku olejku, v
případě slivoní však musí dodržovat ještě přísnější bezpečnostní opatření.
Stromky, nebo spíše proutky ani ne metr vysoké, pěstují zatím v přísné izolaci
pod zámkem, a jakmile je vysadí ven, musí se postarat, aby nekvetly. \"Použijeme
k tomu chemické prostředky, takže uhlídat to nebude tak těžké,\" slibuje Petr
Komínek. S masivnějším rozšířením geneticky modifikovaných švestek vědci zatím
nepočítají, připouštějí však, že pokud se před šarkou podaří ochránit slivoň
Stanley, bude možné tuto metodu v budoucnu použít i na švestku domácí. A z té už
se slivovice pálit dá. Ke geneticky manipulovaným plodinám panuje v Evropě velká
nedůvěra a i u nás se od loňského ledna musí ze zákona označovat všechny
potraviny [https://www.kamsnim.cz/categories/food] vyrobené z plodin získaných
pomocí genetického inženýrství. Greenpeace a další ekologické organizace o tomto
způsobu zvyšování odolnosti nebo trvanlivosti plodin dokonce nechtějí ani
slyšet. A velmi obezřetní jsou i sami vědci. Upozorňují, že semena a pyl těchto
plodin se mohou šířit do okolí, genetické znečištění se rozšíří a gen nebude
možné stáhnout z přírody zpět. \"Toto riziko tady skutečně je a mohou se tak
vytvářet i nové viry. K něčemu podobnému sice dochází v přírodě běžně, nebylo by
však dobré, kdyby se o to přičinil i člověk,\" říká Petr Komínek. Cesty na
záchranu švestek před šarkou se však neubírají jen přes genové inženýrství. Na
Vsetínsku se například vysazují takzvané genosady a rouby ze stromů nenapadených
šarkou se sem posílají z celé země. Jeden z těchto sadů vzniká i v areálu
Valašského muzea v Rožnově pod Radhoštěm. Valaši už jsou na tom se švestkami tak
špatně, že je do pálenic někdy vozí až ze Slovácka. HELENA VACULOVÁ Zdroj: Mladá
fronta Dnes
Praha Pětapadesát stromků švestek, které vědci letos na jaře vysadí u ruzyňského letiště, v budoucnu možná změní život na českých a moravských vesnicích. Lidé tam přestanou plakat, že jim na chorobu zvanou šarka hyne jedna švestka za druhou, a nebudou se bát, že jim demižony se slivovicí brzy navždy vyschnou.
Vědci do těchto stromků totiž vložili gen, který brání, aby se v rostlině rozšířil virus šarky, naboural tak její metabolismus a odsoudil ji k postupnému zániku. Virové onemocnění šarka rozšířené z Balkánu už zamořilo sady a zahrady od Aše až po východní hranici a pro Valašsko, kde si lidé život bez slivovice neumějí představit, je takřka národní pohromou. Bojuje s ní i \"valašský král\" Boleslav Polívka, a jeho ministr Pavel Zedníček dokonce jednou v legraci prohlásil, že šarka je jejich větší nepřítel než komunisté. Šarku už však mají i švestky ve Spojených státech a Chile a v podstatě se stala celosvětovým problémem.
Pokračování na str. A4
Pokračování ze str. 1
Pokusy na pozemcích Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze-Ruzyni se zatím dělají s odrůdou, ze které se v tuzemsku slivovice nepálí.
\"Jedná se o slivoň Stanley, do níž gen proti šarce vložili zhruba před deseti lety Francouzi. My se nyní snažíme zjistit, jak jsou tyto rostliny odolné i vůči jiným nákazám a vlivům,\" vysvětlil Petr Komínek, který se na tomto výzkumu podílí. Vědci z Ruzyně zkoumají i geneticky modifikované brambory, kukuřici nebo řepku olejku, v případě slivoní však musí dodržovat ještě přísnější bezpečnostní opatření.
Stromky, nebo spíše proutky ani ne metr vysoké, pěstují zatím v přísné izolaci pod zámkem, a jakmile je vysadí ven, musí se postarat, aby nekvetly.
\"Použijeme k tomu chemické prostředky, takže uhlídat to nebude tak těžké,\" slibuje Petr Komínek.
S masivnějším rozšířením geneticky modifikovaných švestek vědci zatím nepočítají, připouštějí však, že pokud se před šarkou podaří ochránit slivoň Stanley, bude možné tuto metodu v budoucnu použít i na švestku domácí. A z té už se slivovice pálit dá.
Ke geneticky manipulovaným plodinám panuje v Evropě velká nedůvěra a i u nás se od loňského ledna musí ze zákona označovat všechny potraviny vyrobené z plodin získaných pomocí genetického inženýrství.
Greenpeace a další ekologické organizace o tomto způsobu zvyšování odolnosti nebo trvanlivosti plodin dokonce nechtějí ani slyšet. A velmi obezřetní jsou i sami vědci. Upozorňují, že semena a pyl těchto plodin se mohou šířit do okolí, genetické znečištění se rozšíří a gen nebude možné stáhnout z přírody zpět.
\"Toto riziko tady skutečně je a mohou se tak vytvářet i nové viry. K něčemu podobnému sice dochází v přírodě běžně, nebylo by však dobré, kdyby se o to přičinil i člověk,\" říká Petr Komínek.
Cesty na záchranu švestek před šarkou se však neubírají jen přes genové inženýrství. Na Vsetínsku se například vysazují takzvané genosady a rouby ze stromů nenapadených šarkou se sem posílají z celé země. Jeden z těchto sadů vzniká i v areálu Valašského muzea v Rožnově pod Radhoštěm.
Valaši už jsou na tom se švestkami tak špatně, že je do pálenic někdy vozí až ze Slovácka.
HELENA VACULOVÁ
Zdroj: Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích