Současný trend - biozahrádkářství
Biozahrádkářské metody jsou stále populárnější. Zakládají se na užívání
tradičních i nových postupů, které by měly zaručit pěstování plodin za použití
přírodních a k přírodě šetrných postupů. Naopak mezi ně nepatří aplikace
některých postřiků a anorganických hnojiv. Právě jejich nadužívání se připisují
některé problémy posledních desetiletí, mezi jinými ohrožení kvality vody v
soukromých studnách. K rozšíření biozahrádkářství bezpochyby přispívá široká
nabídka knih jak překládaných, tak českých. Díky nim má možnost seznámit se s
nimi také větší množství pěstitelů. To se pomalu odráží i v komerční produkci. V
České republice je již registrovaná ochranná známka vydávaná ekologicky
pěstované zelenině, takže zájemci o toto zboží mají jistou záruku kvality toho,
co si kupují. V knihách také zájemce najde více než desítku návodů na domácí
přípravu vhodných a neškodných postřiků. Jejich výroba tak vyjde prakticky
zdarma. Stejný úsporný systém představují tzv. smíšené kultury. Ve snaze využít
přirozených vlastností rostlin se vysází do jednoho záhonu více správně
zvolených druhů rostlin, případně bylin. Tak například saturejka a bazalka prý
odpuzují mšice, mrkev a cibule se chrání vzájemně před vrtulí mrkvovou a
květilkou cibulovou. Za zmínku na závěr stojí i podpora přirozených nepřátel.
Stavy obávaných škůdců často zvyšuje právě nepřítomnost jejich přirozených
nepřátel. Tak například ježek požírá slimáky, jediné slunéčko sedmitečné má za
den vysát přes stovku mšic. Vypadá to směšně, ale kdo ví. Možná, že podpora
takových živočichů se jednou ukáže stejně užitečná, jako ostatní metody. Patrně
žádná není samospasitelná, výsledky jejich spolupůsobení však mohou překvapit.
JERONÝM BOHÁČEK Zdroj: Rakovnický deník
Biozahrádkářské metody jsou stále populárnější. Zakládají se na užívání tradičních i nových postupů, které by měly zaručit pěstování plodin za použití přírodních a k přírodě šetrných postupů. Naopak mezi ně nepatří aplikace některých postřiků a anorganických hnojiv. Právě jejich nadužívání se připisují některé problémy posledních desetiletí, mezi jinými ohrožení kvality vody v soukromých studnách. K rozšíření biozahrádkářství bezpochyby přispívá široká nabídka knih jak překládaných, tak českých. Díky nim má možnost seznámit se s nimi také větší množství pěstitelů. To se pomalu odráží i v komerční produkci. V České republice je již registrovaná ochranná známka vydávaná ekologicky pěstované zelenině, takže zájemci o toto zboží mají jistou záruku kvality toho, co si kupují. V knihách také zájemce najde více než desítku návodů na domácí přípravu vhodných a neškodných postřiků. Jejich výroba tak vyjde prakticky zdarma. Stejný úsporný systém představují tzv. smíšené kultury. Ve snaze využít přirozených vlastností rostlin se vysází do jednoho záhonu více správně zvolených druhů rostlin, případně bylin. Tak například saturejka a bazalka prý odpuzují mšice, mrkev a cibule se chrání vzájemně před vrtulí mrkvovou a květilkou cibulovou. Za zmínku na závěr stojí i podpora přirozených nepřátel. Stavy obávaných škůdců často zvyšuje právě nepřítomnost jejich přirozených nepřátel. Tak například ježek požírá slimáky, jediné slunéčko sedmitečné má za den vysát přes stovku mšic. Vypadá to směšně, ale kdo ví. Možná, že podpora takových živočichů se jednou ukáže stejně užitečná, jako ostatní metody. Patrně žádná není samospasitelná, výsledky jejich spolupůsobení však mohou překvapit.
JERONÝM BOHÁČEK
Zdroj: Rakovnický deník
Sdílet článek na sociálních sítích