Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bionafta skončí se vstupem do Evropské unie

Bionafta skončí se vstupem do Evropské unie

Povinnost přimíchávat do pohonných hmot biopaliva, již hodlá se vstupem do Evropské unie zavést Ministerstvo zemědělství, může zdražit naftu i benzín.
\"Zdražení však může být jen v haléřích na litr,\" tvrdí ministr Jaroslav Palas. Odborníci ani podnikatelé zatím nejsou schopni říci, zda a jak se změna v ceně pohonných hmot může projevit.

Dotace na bionaftu unie rolníkům nepovoluje

Před necelým měsícem přitom ministerstvo počítalo s tím, že zákon o povinném využívání biopaliv by platil až od roku 2006. Včera však Palas překvapivě oznámil, že startovním dnem má být 1. květen 2004, datum rozšíření unie.
Důvodem pro spěch je obava, že po skončení programu na výrobu bionafty by rolníci neměli odbyt pro řepku. Z té se totiž vyrábí takzvané MEŘO (metylester řepkového oleje), jež pak smícháním s normální naftou vytváří bionaftu. Protože je výroba bionafty příliš drahá, stát pěstitele řepky dotuje - tento systém ale Evropská unie nepřipouští.
\"Dotace tohoto typu nemůžeme po vstupu použít,\" potvrdil náměstek ministra Dušan Vaněk.
\"Proto chceme uzákonit, aby se do nafty přidávalo tři až pět procent biopaliv,\" vysvětluje Palas.
Není však jasné, zda tento záměr ve sněmovně prosadí.
\"V principu trend nepotravinářského využívání zemědělských plodin podporuji. Ale potřebujeme na zavedení příslušné legislativy více času,\" míní totiž Palasův stranický kolega, předseda zemědělského výboru sněmovny Ladislav Skopal (ČSSD).
Stínový ministr zemědělství za ODS poslanec Jiří Papež s podporou také váhá.
\"Zemědělcům by to možná prospělo, ale na druhé straně se mi nezdá správné vše nařizovat zákonem. A zřejmě budeme potřebovat na zvážení všech pro a proti více času, než abychom stihli legislativní proces do května,\" předpokládá Papež.
Zemědělci ovšem tvrdí, že povinný přídavek biopaliv je nezbytný.
\"Tímto způsobem přece farmáře podporuje i unie. Příslušný zákon se dá určitě včas stihnout. Výsledná cena nafty přitom podle mě nestoupne a na řepku bychom přitom měli mít ještě větší odbyt než zatím na bionaftu,\" říká tajemník Agrární komory Jan Záhorka.

Prodejci pohonných hmot s hodnocením váhají

Pokud Palas návrh prosadí, nebudou se od května motoristé u čerpacích stanic moci rozhodovat mezi naftou normální a bionaftou - k mání bude jen jeden druh.
\"Zákonu se samozřejmě přizpůsobíme, ale ochuzeni budou ti zákazníci, kteří bionaftě dávali přednost,\" míní mluvčí firmy ÖMV v Česku Milan Škorpík. \"V naší síti přitom bionafta dosud tvořila až 15 procent prodeje veškeré nafty,\" dodává s tím, že bionafta je zhruba o 1,50 až 3,50 koruny levnější než normální nafta.
\"Připravovali jsme se na plošné přidávání biopaliv až od roku 2006. Zatím nelze říci, zda se to projeví v ceně nafty či benzínu, do něhož by se časem měl zase přidávat biolíh. Ale domníváme se, že nejvýše pětiprocentní přídavek biopaliv, i když bez dotací budou naopak dražší než nafta, ceny zvýšit nemusí,\" říká mluvčí Benziny Lenka Svobodová. \"Může být ovšem otázkou, zda všichni zákazníci budou souhlasit s tím, že v každé naftě budou mít část přídavku z řepky,\" upozorňuje ředitel Sdružení pro výrobu bionafty Petr Jevič.

Systém bude průhledný, tvrdí Setuza

Plošné přimíchávání MEŘO do nafty ovšem vítá firma Setuza, největší zpracovatel olejnin v Česku. Setuza je i dnes největším výrobcem MEŘO pro bionaftu. Byla přitom prošetřována policií i Nejvyšším kontrolním úřadem kvůli tomu, zda není v dotačním systému pro bionaftu zvýhodňována Státním zemědělským intervenčním fondem. Kontroly ovšem zvýhodňování neprokázaly.
\"Od května by mělo odpadnout i toto podezírání. Nikdo dotace nebude dostávat a prokáže se, že umíme z řepky získávat větší produkci MEŘO jen proto, že máme nejmodernější technologii v republice,\" tvrdí ředitel Setuzy František Janů.

ZDROJ: Podniky a trhy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů