Čtvrtek, 25. dubna 2024

Fischler nehájí pouze zemědělce, vidí mnohem dál

Fischler nehájí pouze zemědělce, vidí mnohem dál

Venkov má větší hodnotu než pouhé zemědělství - to je základní vize politiky bruselského agrárního komisaře Franze Fischlera.
Konkrétní příklad této politiky: Velkým zemědělským podnikům budou postupně kráceny produkční dotace. Tyto peníze budou převedeny například na zatravňování polí pro omezení eroze, na zpracovávání ovčího mléka na místní sýrovou specialitu, na vybudování internetové kavárny na vesnici, na stavbu penziónu pro turisty.
Někteří farmáři mohou přitom komisaři vyčítat, že část dotací, jež by mohly být určeny jen rolníkům na podporu produkce, chce Brusel nabízet i k jinému využití.
\"Přijdeme tak o peníze,\" říká například tajemník Agrární komory Jan Záhorka.
Ekonomové však takové tvrzení důrazně odmítají.
\"Je nutné si uvědomit, že dotace přece nejsou peníze rolníků. Jde o státní prostředky, které se společnost rozhodne někam investovat - na školství, zdravotnictví, nebo třeba na zemědělství,\" vysvětluje Tomáš Doucha, ředitel Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky.
Sami zemědělci přitom své požadavky na dotace zdůvodňují právě tím, že nejsou jen pouhými producenty, ale starají se o krajinu, zajišťují obydlenost venkova.
\"Musíme podporovat toto takzvané multifunkční zemědělství,\" říká i resortní ministr Jaroslav Palas, když žádá vládu či sněmovnu o další miliardy.
Fischlerova vize tak není ničím jiným než důslednějším naplňováním onoho mimoprodukčního poslání zemědělství. A protože s agrární nadvýrobou má Evropa potíže, je jen přirozené, že venkovské dotace budou stále více mířit nejen k farmářům, ale i k dalším podnikatelům v regionech.
Zároveň se tak nabízí zemím Evropské unie možnost, jak zachránit venkov před dalším odlivem obyvatel a udržet životní prostředí ve slušném stavu. Evropské zemědělství totiž v porovnání se světem není schopné cenově konkurovat, a přitom další dotace či větší ochranu trhu už unii pravidla Světové obchodní organizace zapovídají.
\"Je to vlastně pokus, jak zachránit evropský venkov. Bude ale hodně záležet i na tom, zda si zisk z dotované nezemědělské činnosti někteří podnikatelé takříkajíc neodnesou zpátky do měst,\" upozorňuje Doucha.
Tyto dotace ovšem mohou samozřejmě začít využívat i sami rolníci, když rozšíří či případně změní své dosavadní podnikatelské aktivity.

ZDROJ: Podniky a trhy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů