Pátek, 19. dubna 2024

Vědci se nebojí GM potravin

Vědci se nebojí GM potravin

Většina rizik spojených s pěstováním geneticky modifikovaných plodin je stejná jako v případě jiných zemědělských metod a postupů. Shodla se na tom stovka evropských vědců, kteří o genetických modifikacích hovořili o víkendu v Praze. Dosavadní výzkum podle nich neprokázal, že by tyto plodiny působily z hlediska dnešních kritérií vůči životnímu prostředí škodlivě. Přesto má podle vládního Vědeckého výboru pro potraviny z geneticky upravených potravin obavu pětina obyvatel Česka.

Princip takzvané předběžné opatrnosti vůči potravinám z geneticky upravených organismů prosazuje v Česku pobočka mezinárodní ekologické organizace Greenpeace. Aktivisté upozorňují hlavně na riziko, že pylem z geneticky upravených rostlin mohou být kontaminovány rostliny pěstované tradičním způsobem, což by mohlo ohrozit produkci ekologicky hospodařících zemědělců.

\"Žádná z geneticky upravených plodin, které přicházejí v úvahu pro pěstování v Evropě, zřejmě nepředstavuje ekologické riziko, přesto se však doporučuje, přinejmenším z hlediska vědeckého poznání, jejich další ekologické sledování,\" řekl ČTK k výsledku jednání profesor Entomologického ústavu Akademie věd František Sehnal. Rizika je podle něj třeba hodnotit odděleně pro každou plodinu, pro každý typ genetické úpravy a v některých případech i s ohledem na specifickou oblast pěstování.

Vědci se také shodli na nutnosti vypracovat standardní postupy na hodnocení rizik spojených se zaváděním nových zemědělských technologií včetně geneticky modifikovaných plodin.

Geneticky modifikované odrůdy se v Evropské unii pěstují v porovnání se Spojenými státy pouze okrajově. V Česku výjimečně. V současnosti se geneticky upravené rostliny komerčně pěstují jen ve Španělsku a Francii, v obou případech jde o geneticky modifikovanou kukuřici. EU pro uvádění na trh schválila pouze 18 geneticky modifikovaných organismů (GMO), z toho 14 rozhodnutí se týká geneticky modifikovaných vyšších rostlin jako jsou řepka, sója, kukuřice, tabák, čekanka a karafiát.

Evropská komise letos v létě vydala doporučení, podle kterého musejí mít rolníci možnost pěstovat ten typ zemědělských plodin, který si zvolili, ať jsou to geneticky modifikované, konvenční nebo ekologické plodiny. Například britští zemědělci, kteří by chtěli geneticky upravené plodiny pěstovat, ale nemají šanci se pojistit. Britské pojišťovny totiž tvrdí, že zatím mají příliš málo informací o dlouhodobých následcích pěstování geneticky modifikovaných obilovin na zdraví lidí a životní prostředí na to, aby byly schopny nabídnout pojištění.

Zdroj: Newsletter Odpady

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů