Pátek, 29. března 2024

Využití geneticky modifikovaných plodin v rozvojových zemích

Nuffield Council on Bioethics - vrcholný britský orgán zabývající se bioetikou, vydal 28. prosince diskusní dokument \"Využití geneticky modifikovaných plodin v rozvojových zemích\".
Využití geneticky modifikovaných plodin v rozvojových zemích

Dokument, který má 144 stran a je ke stažení na
www.nuffieldbioethics.org
vytýká britské vládě, že ignoruje morální povinnost pomoci rozvojovým zemím vyvinout geneticky modifikované plodiny vhodné pro tropické a subtropická národy.
Modifikované odrůdy banánů, sladkých brambor a soji by mohly zachránit jejich narušenou ekonomiku. Avšak Západní agro-společnosti jejich prospěšnosti nevěnují pozornost.
Pro rozvojové země je v současnosti vhodných jen několik odrůd bavlníku a kukuřice. Britská vláda a Komise EU by proto měly financovat zásadní rozšíření nekomerčního výzkumu genetický modifikací k zajištění běžných potravin v tropických a subtropických oblastech. Takovéto potraviny mohou poskytnout perspektivu malým hospodářstvím, jejichž přežití je nelepší cestou k tomu, aby se snížila nejistota v zabezpečení výživy a chudoba v rozvojovém světě.
Čínští vědci modifikovali mnoho odrůd bavlníku, aby tvořil hmyz potlačující látky. V minulém roce již představovaly polovinu veškerého pěstovaného bavlníku. To umožnilo snížit použití pesticidů o 50 kg na hektar, o deset procent zvýšilo výnos a podstatně omezilo otravy zemědělců při aplikaci chemických pesticidů.
Zpráva odmítá obvinění, že GM plodiny představují ekologické nebezpečí. Není dostatek důkazů k tomu, aby se tvrdilo, že přináší \"aktuální nebo potenciální poškození\". Naopak zpráva kritizuje evropské národy, že trpí obsesí vysledovat nepatrné stopy modifikovaných plodin v potravním řetězci.
Zpráva, v jejímž autorském kolektivu je i profesor Michael Lipton z Výzkumné jednotky chudoby na Sussex University, uvádí, že nové evropské restrikce na import a označování, které byly zavedeny jako následek proti-GM kampaní, budou mít patrně zničující dopad na zemědělství v rozvojovém světě. Nejenže zablokují export GN plodin z těchto zemí, ale i nemodifikovaná produkce se může stát neprodejnou, protože při nízké úrovni logistiky je pravděpodobné, že malá množství GM produkce budou i tam přítomna.
Vědci pracující pro Nuffield silně kritizují aktivisty kampaní proti GM plodinám, kteří prohlašují, že tyto plodiny se nesmějí zavádět, jelikož představují jakési riziko pro lidské zdraví. Takový přístup je nepraktický a škodlivý. Bezpečnost potravin a životní prostředí jsou poškozovány ve všech rozvojových zemích. Svět si nemůže dovolit čekat léta až se s jistotou prokáže, že GM plodiny jsou bezpečné. Miliony budou hladovět. Je omyl se domnívat, že politika nedělat nic je bez rizika.
\"Netvrdíme, že GM technologie sama o sobě spasí svět\", říká Sandy Thomas, ředitel Nuffield Council on Bioethics. \"Opatření omezující vlivy klimatických změn a válek jsou patrně významnější. Avšak modifikované plodiny musí zřetelně hrát klíčovou úlohu, neboť je jasné, že tato technologie může mnoho nabídnout\".

Zdroj: Neviditelný pes

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů