Úterý, 23. dubna 2024

Vysoké ceny biopotravin Brity neodrazují

Vysoké ceny biopotravin Brity neodrazují

Ať už jde o biošpagety, biošpenát či bio-špek - příznivci zdravé výživy nemusejí v britských obchodech své zboží dlouho hledat. Nabízí je většina tamních supermarketů, mnoho z nich dokonce pod vlastní značkou.
Zájem o bioprodukty totiž stále roste. Vloni Britové vydali za ekologicky vypěstované potraviny více než jednu miliardu liber, uvádí studie svazu ekologických potravin Soil Association (SA).
Velká Británie se po Spojených státech a Německu stává třetím největším trhem pro bioprodukty na světě. \"Budoucnost je tomuto trhu velmi nakloněna,\" uvedl Patrick Holden, ředitel SA. Již v uplynulých letech obraty z biovýrobků ročně rostly až o deset procent.
Z nového trendu zdravé výživy přitom profitují právě velké supermarkety. V minulém obchodním roce se na obratu maloobchodních řetězců tyto výrobky podílely 81 procenty, což odpovídá zhruba 820 miliónům liber. \"Zákazníci chtějí biopotraviny, proto se tato oblast stala pro supermarkety velmi důležitá,\" říká Timothy Attenborough, analytik BNP Paribas.
Ekologické produkty mají navíc mnohem vyšší marže než běžné potraviny. To je podle analytika Commerzbank Jürgena Elferse jedním z důvodů, proč budou v budoucnu obchody na tyto výrobky klást ještě větší důraz. Na rozdíl od kontinentální Evropy je navíc britský trh s potravinami již zahlcen vlastními značkami řetězců, a tak jsou bio-produkty jednou z mála možností, jak dále zvyšovat obrat.
Brity samotné zatím vyšší ceny biopotravin neodrazují. Více peněz jsou ochotni vydávat především za dětskou výživu. Ekologické kašičky tak podle statistik Soil Association pravidelně jí tři ze čtyř britských batolat. Celkově rostl obrat z prodeje biopotravin dvakrát rychleji než u klasických potravin.
Kromě potravin jsou z ekologické produkce k dostání také vína, pivo či jiné alkoholické nápoje. Právě tato oblast roste nejvíce. Řetězec Tesco navíc začíná svůj ekosortiment rozšiřovat také o medikamenty a kosmetické přípravky. Celkově má tato firma v nabídce 1200 ekologických produktů, konkurenční Sainsbury kolem 1000 a Safeway 500.
Přestože obrat z ekologických produktů v supermarketech absolutně stoupl, reálně poprvé po pěti letech mírně klesl. \"Spotřebitelé už znají biopotraviny ze supermarketů a zkoušejí teď nakupovat i v malých specializovaných obchodech,\" míní Helen Shrimptonová z SA.
Přesto však podle analytika Timothy Attenborougha zákazníci zůstanou spíše u velkých obchodů. \"Lidé mají dnes méně peněz a ekologické potraviny v supermarketech jsou pořád ještě levnější. Většina z nich proto dále bude nakupovat u velkých řetězců,\" míní.
Všechny bioprodukty jsou přitom označeny zvláštní pečetí. Tu po kontrole výroby uděluje ze 70 procent právě Soil Association.

ZDROJ: Podniky a trhy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů