Úterý, 23. dubna 2024

Mutované potraviny pronikají do Česka

Mutované potraviny pronikají do Česka

Česko udělalo zatím nejvýznamnější krok umožňující pěstování geneticky upravených plodin. Americká firma Monsanto, světová jednička v biotechnologiích, získala povolení k testování takzvané Bt kukuřice.
Ministerstvo životního prostředí totiž nevyhovělo protestu ekologického hnutí Greenpeace a potvrdilo, že Monsanto může začít v tuzemsku s testy. \"Rozhodnutí je konečné,\" uvedla mluvčí ministerstva Karolína Šulová.
Otevřela se tak nepříliš dlouhá cesta, aby se kukuřice dostala na pole jako krmivo pro zvířata a tím i do potravin. Podle znalců zkoušky potrvají přibližně tři roky.
Diskuse o dopadech geneticky upravovaných potravin na zdraví lidí ovšem stále trvá. \"I když se neprokázalo, že jsou škodlivé, nikdo to ani nevyvrátil,\" upozorňuje například mluvčí českých Greenpeace Václav Vašků.

MEZITITULEK: Ekofarmáři jsou ohroženi
Většina zemědělců chce používat upravenou kukuřici co nejdříve. Je v ní totiž gen, díky němuž je odolná vůči největšímu škůdci - motýlku zavíječi. \"Také výnosy jsou vyšší a ekonomika pěstování vychází lépe než u klasických plodin,\" říká Jan Miller z předsednictva Asociace soukromého zemědělství. \"Jednoznačně rozhodnutí vítáme. Ujel by nám vlak, kdybychom se světovému trendu rozvoje biotechnologií nepřizpůsobili,\" dodává tajemník Agrární komory Jan Záhorka.
Mutované plodiny jsou však předmětem sporu i mezi podnikateli - některým přinesou zisk, druhým ztráty.
Například pro ekologické zemědělce budou znamenat vyšší výdaje spojené se zárukou, že jejich potraviny jsou \"čisté\" a nezmutované. \"Pyl z mutované kukuřice může zasáhnout i naše pole. Proto nebudeme moci naše zboží označovat plošně jako geneticky neupravované, ale budeme potřebovat certifikaci. To biopotraviny prodraží,\" konstatuje Jiří Urban, místopředseda Sdružení ekologických zemědělců Pro-Bio.
Firma Monsanto má o dalším postupu jasno. \"Teď požádáme ministerstvo o zahájení testů,\" říká ředitel firmy pro střední Evropu Luboš Grepl.
Ministr zemědělství Jaroslav Palas prohlásil, že nehodlá mutovaným plodinám bránit. \"Ale chceme je mít pod kontrolou,\" dodává.

MEZITITULEK: Potraviny mohou zlevnit
Geneticky modifikované potraviny nejsou v Česku úplnou novinkou. Zatím se však pouze dovážejí - od roku 2001 je tak na domácím trhu povoleno používání takové sóji z dovozu. Na obalech potravin to však musí být vyznačeno.
\"Lidé mají právo vědět, co kupují. Ale potraviny z genově upravených surovin nejsou horší než ty ostatní, a navíc mohou být levnější,\" upozorňuje prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík. \"Třeba upravená sója je o deset procent levnější,\" uvádí.

MEZITITULEK: Unie uvolňuje bariéry
Ve Spojených státech jsou geneticky upravované plodiny běžné. Evropská unie se jim léta bránila. Ukazuje se, že ani ona se jim neubrání. \"Nemůžeme zůstat stranou vývoje,\" konstatoval bruselský agrární komisař Franz Fischler. Počátkem roku zákon, umožňující zavádění těchto plodin, schválila německá vláda. A včera šla Evropská komise ještě dál. \"Podpořili jsme návrh na povolení dovozu upravené sladké kukuřice,\" uvedla mluvčí komise Beate Gminderová.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů