Úterý, 16. dubna 2024

Monsanto může vysadit kukuřici na další pole

Monsanto může vysadit kukuřici na další pole
Rozhodnutí ministerstva životního prostředí, které povolilo americké biotechnologické společnosti Monsanto registraci geneticky upravované kukuřice, firmě umožní tuto plodinu vysadit na další zkušební pole na několik míst v zemi. Takzvanou Bt kukuřici totiž Monsanto v tuzemsku pěstuje pouze izolovaně na zhruba dvou a půl hektarech ve šlechtitelské stanici v Branišovicích u Znojma.
Vysazení dalších polí, které rozhodnutí ministerstva umožňuje, znamená, že firma může dále geneticky upravovanou kukuřici zkoušet. Na výsledku testů pak závisí to, jestli bude moci být tato plodina, která je díky genetickým úpravám odolná proti největšímu škůdci na této plodině, zavíječi kukuřičnému, využita ke komerčním účelům, to znamená k prodeji zemědělcům a jejímu použití do potravin.
Monsanto šlechtitelskou stanici v Branišovicích u Znojma se stoletou tradicí koupilo roce 1998 a dělá na ní pokusy s geneticky upravovanými plodinami, jako je kukuřice nebo sója. Loni na podzim ale ústředí firmy v USA rozhodlo o prodeji šlechtitelského programu týkajícího se hlavně obilovin. Prodej programu souvisí s uzavřením evropského ústředí pro výzkum a šlechtění obilovin v Trumpingtonu ve Velké Británii. Současně s programem v Branišovicích jsou na prodej i šlechtitelské stanice ve Francii a Německu.. Monsanto zatím žádnou smlouvy neuzavřelo.
\"Prodej šlechtitelského programu projekt Bt kukuřice neovlivnil,\" řekla mluvčí tuzemské pobočky společnosti Monsanto Miluše Kusendová. Bt kukuřice, kterou Monsanto v Branišovicích pěstuje, je v Evropské unii i dalších státech světa registrována od roku 1996.
Ekologové z hnutí Greenpeace se pokusili rozhodnutí ministerstva o registraci Bt kukuřice zabránit a napadli čtyři body v jeho rozhodnutí týkající se například vzdálenosti polí s upravovanou kukuřicí od ostatních zemědělských pozemků nebo vlivu na ekologické farmáře. \"Ministerstvo na naše připomínky nereagovalo. Nejsou stanoveny jasné podmínky pro pěstování a jejich dodržování,\" uvedla Magdalena Klimovičová z Greenpeace.
Část vědců je pro geneticky upravené rostliny. \"Pěstování Bt kukuřice prokázalo tyto výhody: snížení výskytu škůdců a zvýšení ekonomického přínosu pro pěstitele, snížení množství mykotoxinů a zvýšená bezpečnost krmiv, a tedy zdraví zvířat. Dále snížení vstupů jako insekticidů a energie a z toho plynoucí zvýšená udržitelnost zemědělské produkce,\" uvedl již dříve František Sehnal z Entomologického ústavu Akademie věd v Českých Budějovicích.

ZDROJ: Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů