Čtvrtek, 28. března 2024

V Indonésii jde nemocná drůbež na dračku, protože je levná

V Indonésii jde nemocná drůbež na dračku, protože je levná

Obchodníci s drůbeží na trhu v indonéském městě Kediri se spokojeně usmívají nad denní tržbou. Ačkoli ptačí chřipka obchází Asií jako přízrak, počet lidských obětí stoupl na deset a vědci nevylučují pandemii, tady v Kediri se počet zákazníků zdvojnásobil. Lidi lákají výhodné ceny a o to, odkud drůbež pochází, se nikdo nestará, píše agentura AP.
\"Tahle kuřata jsem koupil za poloviční cenu ve farmách zamořených chřipkou. Vím, že jsou ti ptáci nemocní, ale maso se prodá i tak. Obchody jdou dobře, lidé sem stále chodí,\" říká Saat, který i nyní prodává 400 kuřat denně.
Indonéské úřady nerespektují doporučení Světové zdravotnické organizace a stále povolují prodej kuřat ze zamořených drůbežáren. Ačkoli odborníci nemohou dokázat, že se nemoc na člověka nepřenáší konzumací masa, upozorňují, že zůstává-li nemocná drůbež naživu, šíří se nákaza trusem na zdravé kusy.
Indonésie několik týdnů zamlčovala výskyt ptačí chřipky, ačkoli ji přiznává už devět jiných asijských států. Velký úhyn drůbeže v Indonésii trvá už od srpna, ale vláda přesto neplánuje nařídit hromadné vybíjení kuřat. Tvrdí, že je to neúčinné.
V Kediri a okolí se chovem drůbeže zabývá velký počet lidí. Většina z nich zazlívá vládě, že výskyt epidemie přiznala, protože ceny za živá kuřata teď klesly na necelý dolar, tedy na polovinu. Obchodníci ale mají překvapivě zisky i tak, protože oč je nižší cena, o to víc je zájemců.
Na tržiště indonéských měst hygienické kontroly nechodí a obchodníky nic nezneklidňuje. Yahya je jeden z nich. Otírá si kuřecí krev z podrážek sandálů a říká, že zákazníci se nestarají o to, odkud je drůbež, co se tu prodává. \"Nikdo si nestěžuje a nikdo taky z masa těchto kuřat ne-onemocněl,\" říká rezolutně.
Všude kolem něj jsou naskládány dřevěné klece s natěsnanou drůbeží, která se popelí v tlusté vrstvě trusu. Kousek odtud si zájemci vybírají z živých kuřat a obchodníci pak ptáky na místě podřezávají. Rani už si vybrala. Čtyři kuřata, která jsou zjevně nemocná, dostane za cenu jednoho. \"Jsou opravdu levná. Jsem ráda, že si teď můžeme dopřát tolik kuřat. Prodavači říkají, že to je bezpečné, tak to tak bude,\" říká.
Z jižní Číny hlásí velký úhyn kachen, což si odborníci v Hongkongu vysvětlují tím, že virus je velmi silný. Riziko přenosu na člověka tím roste. Varují nejen před živou drůbeží, ale také před zmrazenými výrobky, protože virus odolá i několik let teplotě minus 70 stupňů Celsia. Zničí ho naopak důsledná tepelná úprava.
\"Viry typu H5 většinou kachny nezabíjejí. Velký úhyn kachen v jihočínské provincii Kuang-tung svědčí o tom, že virus je mimořádně silný,\" říká virolog Leo Poon z univerzity v Hongkongu.
Ptačí chřipka se poprvé z drůbeže na člověka přenesla v roce 1997 v Hongkongu. Nakazilo se tenkrát 18 lidí, z nichž šest zemřelo. Vědci tenkrát označili za nositele viru kachny. Teď se odborníci bojí, že současný mimořádně silný kmen se bude na lidi šířit snadněji než předchozí. Většina z dosavadních deseti obětí jsou lidé, kteří pracovali s drůbeží.
Hongkong už zakázal dovoz drůbeže z nakažených oblastí a Poon doporučil vládě, aby urychleně začala kontrolovat také zmrazené drůbeží potraviny. Upozornil rovněž na to, že vakcína, která se dosud používá pro drůbež proti chřipce, je připravena ze slabšího kmene H5N2 a že může být pro současný silnější kmen neúčinná částečně nebo i zcela neúčinná.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů