Pátek, 29. března 2024

Státní půda se přednostně vrací do rukou farmářů

Státní půda se přednostně vrací do rukou farmářů
Strakonicko - Stát odprodává louky, pole, pastviny, zahrady k zemědělskému hospodaření. Zákon z roku 1999 o prodeji půdy upravuje podmínky a specifikuje okruh osob, které mohou půdu nakupovat.
Pochyby ze strany veřejnosti, které se objevily v nedávné televizní relaci ohledně prodeje nezemědělcům a cizincům jsou neoprávněné. \"Budoucí majitel musí k žádosti na odkoupení půdy dokladovat mimo jiné i potvrzení zemědělské agentury o hospodaření, prokázat svoji bezdlužnost,\" uvedla vedoucí územního pracoviště Pozemkového fondu ČR ve Strakonicích Helena Vojtová.
Mezi zájemci jsou kupříkladu oprávněné osoby uplatňující restituční nárok, zemědělci hospodařící nejméně po dobu tří let, vlastníci pozemků nad deset hektarů a členové zemědělských družstev a obchodních společností. \"Nabídku zveřejňujeme na internetu, veřejných vývěskách nebo v novinách s celostátní působností,\" dodala.
Kromě předkupního práva nabízí zemědělské veřejnosti stát třicetiletý splátkový režim, přičemž budoucí vlastník hradí deset procent ceny před podpisem smlouvy. Zájem ze strany farmářů existuje. \"Hodilo by se nám přikoupit tak padesát hektarů orné půdy i více, ale jsme \"eseročko\" a půda se nabízí jen fyzickým osobám. Nevím, jak bychom to tedy měli udělat,\" poznamenala ekonomka Agročesu s r.o. v Česticích Marie Pešková. Jiný zdroj uvedl, že půdu pro družstvo nakoupí třeba jeho agronom.
K odprodeji půdy se vyjadřuje ministerstvo financí, ministerstvo životního prostředí, chráněné krajinné oblasti, stavební úřady, obce a další subjekty.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů