Pátek, 19. dubna 2024

Ekologii má farmářům zaplatit Evropská unie

Ekologii má farmářům zaplatit Evropská unie
Zemědělci a rolníci, kteří budou při hospodaření šetřit životní prostředí, mohou získat významnou finanční podporu z evropských fondů.

Po vstupu do Evropské unie budou moci čerpat z několika nových dotačních programů, včera je na krajském úřadě v Plzni představila Eva Havlínová z ministerstva životního prostředí. \"Programy jsou určeny pro soukromě podnikající rolníky, samostatně hospodařící zemědělce i obce nebo kraje,\" uvedla Havlínová.
Ministerstvo životního prostředí chce motivovat zemědělce, aby šetřili přírodu - například aby omezili hnojení, umělé rychloobnovování pastvin nebo se snažili zachovávat travnaté pásy v polích. Chuť pro plnění ekologických podmínek by měly rolníkům dodat finanční příspěvky.
\"Peníze by jim měly nahradit ušlý zisk a snížení výnosů například za zatravněnou ornici a uhradit vyšší náklady vznikající třeba při šetrnějším sekání, které neohrozí některé druhy živočichů,\" popsala Havlínová. Odborníci dokonce zemědělcům slibují i mírný zisk.
\"Ekologická opatření navíc vedou ke zvýšení úrodnosti půdy i k její ochraně před erozí a vysycháním.\"

Do dvou let

Do programu se musejí zemědělci přihlásit přes zemědělskou agenturu nebo pozemkový úřad nejpozději do roku 2006. Aby získali podporu, zaváží se, že budou plnit ekologická pravidla po dobu pěti let. Pokud dodrží ekologická pravidla, dostanou například na každý hektar pastvin ročně 2890 korun. Za hektar zatravněného pásu na poli slibuje ministerstvo dokonce 9440 korun ročně. Další peníze je možné získat za šetrné obhospodařování luk nebo ochranu vzácných ptáků. Další programy jsou zaměřeny na investiční podporu. V zemědělství například na zavádění technologií nezatěžujících životní prostředí, rekonstrukce zařízení pro chov zvířat, výstavbu ubytovacího zařízení pro agroturistiku, zalesňování zemědělské půdy nebo na prevenci před povodněmi.
\"Příspěvek v tomto programu může pokrýt až 100 % plánovaných nákladů,\" upozornila Havlínová.
Ministerstvo životního prostředí podle jejích informací díky prostředkům z evropských fondů bude moci přispět obcím a krajům na infrastrukturu v oblasti ochrany ovzduší, nakládání s odpady, prevenci před povodněmi nebo zlepšení čistoty vodních toků.
Státní úředníci v současnosti objíždějí kraje, aby představili programy odborníkům z orgánů samosprávy i ochrany přírody. Ti by měli o možnostech čerpání peněz informovat případné žadatele.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů