Zemědělská farma vyžaduje především hodně tvrdé práce
Lenka Stehlíková
Lesoňovice Ekofarmu Baucis mohou lidé najít v malé vesničce nedaleko Bystřice
nad Pernštejnem. Činnost farmy je zaměřena především na pěstování biozeleniny.
\"Farma funguje od roku 1996. Vznikla především proto, že jsem se chtěl zdravě
stravovat a myslím si, že zdravá zelenina je důležitá,\"vysvětlil vznik její
majitel Aleš Horák. Farma vypěstuje ročně až šestatřicet druhů zeleniny.
\"Nejvíce se vypěstuje mrkve, pak také hodně zelí. Zeleninu prodávám lidem,
kteří mají zájem o biopotraviny [https://www.kamsnim.cz/categories/food] a
produkty ekologického zemědělství,\"doplňuje Horák. Provoz ekofarmy však
vyžaduje i hodně práce, především se to týká pletí plevele. Pozemky, které farma
využívá k pěstování biozeleniny, podléhají zákonům o ekologickém zemědělství a v
současné době i nařízením vydaným pro tuto činnost Evropskou unií. \"Nesmějí se
samozřejmě používat umělá hnojiva, pouze přírodní, a to doplňkově na základě
agrotechnického rozboru půdy. Samozřejmě nesmíme používat žádné chemikálie na
ničení plevele a škůdců. Povoleny jsou pouze některé biologické
přípravky,\"objasnil Horák. Za drobný poplatek zde lidé, pokud přiloží ruku k
dílu, mohou strávit dovolenou. Brigádně tu mohou pracovat i studenti zajímající
se o ekologické zemědělství. Občas se na farmu vypraví i různé exkurze. \"Dříve
jsem zde měl několik návštěv ročně, teď se počet snížil na jednu až dvě za
rok,\"dodává majitel farmy. Zeleninu prodává majitel nejen lidem, kteří o ni
mají zájem, ale dodává ji i do obchodu. \"Po produktech ekologického zemědělství
je větší poptávka než nabídka,\"uzavřel Horák.
Lenka Stehlíková
Lesoňovice Ekofarmu Baucis mohou lidé najít v malé vesničce nedaleko Bystřice nad Pernštejnem. Činnost farmy je zaměřena především na pěstování biozeleniny. \"Farma funguje od roku 1996. Vznikla především proto, že jsem se chtěl zdravě stravovat a myslím si, že zdravá zelenina je důležitá,\"vysvětlil vznik její majitel Aleš Horák. Farma vypěstuje ročně až šestatřicet druhů zeleniny. \"Nejvíce se vypěstuje mrkve, pak také hodně zelí. Zeleninu prodávám lidem, kteří mají zájem o biopotraviny a produkty ekologického zemědělství,\"doplňuje Horák. Provoz ekofarmy však vyžaduje i hodně práce, především se to týká pletí plevele. Pozemky, které farma využívá k pěstování biozeleniny, podléhají zákonům o ekologickém zemědělství a v současné době i nařízením vydaným pro tuto činnost Evropskou unií. \"Nesmějí se samozřejmě používat umělá hnojiva, pouze přírodní, a to doplňkově na základě agrotechnického rozboru půdy. Samozřejmě nesmíme používat žádné chemikálie na ničení plevele a škůdců. Povoleny jsou pouze některé biologické přípravky,\"objasnil Horák. Za drobný poplatek zde lidé, pokud přiloží ruku k dílu, mohou strávit dovolenou. Brigádně tu mohou pracovat i studenti zajímající se o ekologické zemědělství. Občas se na farmu vypraví i různé exkurze. \"Dříve jsem zde měl několik návštěv ročně, teď se počet snížil na jednu až dvě za rok,\"dodává majitel farmy. Zeleninu prodává majitel nejen lidem, kteří o ni mají zájem, ale dodává ji i do obchodu. \"Po produktech ekologického zemědělství je větší poptávka než nabídka,\"uzavřel Horák.
Lesoňovice Ekofarmu Baucis mohou lidé najít v malé vesničce nedaleko Bystřice nad Pernštejnem. Činnost farmy je zaměřena především na pěstování biozeleniny. \"Farma funguje od roku 1996. Vznikla především proto, že jsem se chtěl zdravě stravovat a myslím si, že zdravá zelenina je důležitá,\"vysvětlil vznik její majitel Aleš Horák. Farma vypěstuje ročně až šestatřicet druhů zeleniny. \"Nejvíce se vypěstuje mrkve, pak také hodně zelí. Zeleninu prodávám lidem, kteří mají zájem o biopotraviny a produkty ekologického zemědělství,\"doplňuje Horák. Provoz ekofarmy však vyžaduje i hodně práce, především se to týká pletí plevele. Pozemky, které farma využívá k pěstování biozeleniny, podléhají zákonům o ekologickém zemědělství a v současné době i nařízením vydaným pro tuto činnost Evropskou unií. \"Nesmějí se samozřejmě používat umělá hnojiva, pouze přírodní, a to doplňkově na základě agrotechnického rozboru půdy. Samozřejmě nesmíme používat žádné chemikálie na ničení plevele a škůdců. Povoleny jsou pouze některé biologické přípravky,\"objasnil Horák. Za drobný poplatek zde lidé, pokud přiloží ruku k dílu, mohou strávit dovolenou. Brigádně tu mohou pracovat i studenti zajímající se o ekologické zemědělství. Občas se na farmu vypraví i různé exkurze. \"Dříve jsem zde měl několik návštěv ročně, teď se počet snížil na jednu až dvě za rok,\"dodává majitel farmy. Zeleninu prodává majitel nejen lidem, kteří o ni mají zájem, ale dodává ji i do obchodu. \"Po produktech ekologického zemědělství je větší poptávka než nabídka,\"uzavřel Horák.
Zdroj:Třebíčský deník
Sdílet článek na sociálních sítích