Uměle vložené geny se šíří z pole na pole
Geny uměle vnesené do zemědělských plodin \"přeskakují\" na jiné rostliny,
varuje Unie znepokojených vědců (UCS), ekologicky orientovaná organizace sídlící
v americké Cambridgi.
Od roku 1996 se v USA pěstují zemědělské plodiny, do nichž vědci v laboratoři
uměle vnesli geny, které pozměnily jejich vlastnosti. Tyto rostliny jsou díky
tomu odolné vůči postřikům proti plevelům nebo se ubrání škodlivému hmyzu.
Zemědělci jsou spokojeni a geneticky upravené rostliny masově používají všude ve
světě s výjimkou Evropy, která je k nim zdrženlivá. Ale i Evropská unie povoluje
dovoz geneticky upravené úrody, protože podle vědeckých studií není zdravotně
nijak závadná. Ekologické organizace však varují, že zásahy do genů se budou
šířit v životním prostředí.
Jak uvádí Margaret Mellonová z Unie znepokojených vědců, tato organizace nechala
ve dvou komerčních laboratořích provést genetické rozbory tří běžných
zemědělských plodin - kukuřice, sóji a řepky olejky. Ukázalo se, že v nich jsou
v malé míře obsaženy genové sekvence z geneticky upravených rostlin, které tam
teoreticky neměly co dělat. Až jedno procento z jednotlivých druhů semen
obsahovalo jednu či více uměle pozměněných genových sekvencí, které se do nich
dostaly například prostřednictvím pylu z polí s geneticky upravenými plodinami.
Tím se sice nijak nenarušila jejich zdravotní nezávadnost, nicméně ukázalo se,
že uměle pozměněné geny se mohou nekontrolovaně šířit životním prostředím.
Nespokojeni jsou zejména ekologičtí zemědělci, kteří žádné nové geny ve své
úrodě nechtějí, ale jimž se tam dostávají z okolních polí. Margaret Mellonová
však upozorňuje, že další potíže mohou nastat v blízké budoucnosti. Autoři
genetických úprav totiž doufají, že rostliny s uměle vnesenými geny budou levně
a účinně vytvářet i látky vhodné pro výrobu plastů nebo léků
[https://www.kamsnim.cz/categories/leciva]. Zatím to výzkumníci zkoušejí na
pokusných polích. Pokud by ovšem tyto geny přeskočily do běžné úrody, už by
vznikl docela podstatný problém. Potravinářská plodina, v níž by byly obsaženy
těžko stravitelné nebo medicínské látky, by už samozřejmě ohrožovala konzumenty.
\"Farmaceutické továrny podléhají přísným předpisům, aby se látky z nich
nedostaly do potravního řetězce. Avšak na polích nic takového zaručit
nemůžete,\" varuje Mellonová.
(jet)
Geny uměle vnesené do zemědělských plodin \"přeskakují\" na jiné rostliny, varuje Unie znepokojených vědců (UCS), ekologicky orientovaná organizace sídlící v americké Cambridgi.
Od roku 1996 se v USA pěstují zemědělské plodiny, do nichž vědci v laboratoři uměle vnesli geny, které pozměnily jejich vlastnosti. Tyto rostliny jsou díky tomu odolné vůči postřikům proti plevelům nebo se ubrání škodlivému hmyzu. Zemědělci jsou spokojeni a geneticky upravené rostliny masově používají všude ve světě s výjimkou Evropy, která je k nim zdrženlivá. Ale i Evropská unie povoluje dovoz geneticky upravené úrody, protože podle vědeckých studií není zdravotně nijak závadná. Ekologické organizace však varují, že zásahy do genů se budou šířit v životním prostředí.
Jak uvádí Margaret Mellonová z Unie znepokojených vědců, tato organizace nechala ve dvou komerčních laboratořích provést genetické rozbory tří běžných zemědělských plodin - kukuřice, sóji a řepky olejky. Ukázalo se, že v nich jsou v malé míře obsaženy genové sekvence z geneticky upravených rostlin, které tam teoreticky neměly co dělat. Až jedno procento z jednotlivých druhů semen obsahovalo jednu či více uměle pozměněných genových sekvencí, které se do nich dostaly například prostřednictvím pylu z polí s geneticky upravenými plodinami. Tím se sice nijak nenarušila jejich zdravotní nezávadnost, nicméně ukázalo se, že uměle pozměněné geny se mohou nekontrolovaně šířit životním prostředím.
Nespokojeni jsou zejména ekologičtí zemědělci, kteří žádné nové geny ve své úrodě nechtějí, ale jimž se tam dostávají z okolních polí. Margaret Mellonová však upozorňuje, že další potíže mohou nastat v blízké budoucnosti. Autoři genetických úprav totiž doufají, že rostliny s uměle vnesenými geny budou levně a účinně vytvářet i látky vhodné pro výrobu plastů nebo léků. Zatím to výzkumníci zkoušejí na pokusných polích. Pokud by ovšem tyto geny přeskočily do běžné úrody, už by vznikl docela podstatný problém. Potravinářská plodina, v níž by byly obsaženy těžko stravitelné nebo medicínské látky, by už samozřejmě ohrožovala konzumenty. \"Farmaceutické továrny podléhají přísným předpisům, aby se látky z nich nedostaly do potravního řetězce. Avšak na polích nic takového zaručit nemůžete,\" varuje Mellonová.
(jet)
Od roku 1996 se v USA pěstují zemědělské plodiny, do nichž vědci v laboratoři uměle vnesli geny, které pozměnily jejich vlastnosti. Tyto rostliny jsou díky tomu odolné vůči postřikům proti plevelům nebo se ubrání škodlivému hmyzu. Zemědělci jsou spokojeni a geneticky upravené rostliny masově používají všude ve světě s výjimkou Evropy, která je k nim zdrženlivá. Ale i Evropská unie povoluje dovoz geneticky upravené úrody, protože podle vědeckých studií není zdravotně nijak závadná. Ekologické organizace však varují, že zásahy do genů se budou šířit v životním prostředí.
Jak uvádí Margaret Mellonová z Unie znepokojených vědců, tato organizace nechala ve dvou komerčních laboratořích provést genetické rozbory tří běžných zemědělských plodin - kukuřice, sóji a řepky olejky. Ukázalo se, že v nich jsou v malé míře obsaženy genové sekvence z geneticky upravených rostlin, které tam teoreticky neměly co dělat. Až jedno procento z jednotlivých druhů semen obsahovalo jednu či více uměle pozměněných genových sekvencí, které se do nich dostaly například prostřednictvím pylu z polí s geneticky upravenými plodinami. Tím se sice nijak nenarušila jejich zdravotní nezávadnost, nicméně ukázalo se, že uměle pozměněné geny se mohou nekontrolovaně šířit životním prostředím.
Nespokojeni jsou zejména ekologičtí zemědělci, kteří žádné nové geny ve své úrodě nechtějí, ale jimž se tam dostávají z okolních polí. Margaret Mellonová však upozorňuje, že další potíže mohou nastat v blízké budoucnosti. Autoři genetických úprav totiž doufají, že rostliny s uměle vnesenými geny budou levně a účinně vytvářet i látky vhodné pro výrobu plastů nebo léků. Zatím to výzkumníci zkoušejí na pokusných polích. Pokud by ovšem tyto geny přeskočily do běžné úrody, už by vznikl docela podstatný problém. Potravinářská plodina, v níž by byly obsaženy těžko stravitelné nebo medicínské látky, by už samozřejmě ohrožovala konzumenty. \"Farmaceutické továrny podléhají přísným předpisům, aby se látky z nich nedostaly do potravního řetězce. Avšak na polích nic takového zaručit nemůžete,\" varuje Mellonová.
(jet)
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích