Pátek, 19. dubna 2024

Uměle vložené geny se šíří z pole na pole

Uměle vložené geny se šíří z pole na pole
Geny uměle vnesené do zemědělských plodin \"přeskakují\" na jiné rostliny, varuje Unie znepokojených vědců (UCS), ekologicky orientovaná organizace sídlící v americké Cambridgi.
Od roku 1996 se v USA pěstují zemědělské plodiny, do nichž vědci v laboratoři uměle vnesli geny, které pozměnily jejich vlastnosti. Tyto rostliny jsou díky tomu odolné vůči postřikům proti plevelům nebo se ubrání škodlivému hmyzu. Zemědělci jsou spokojeni a geneticky upravené rostliny masově používají všude ve světě s výjimkou Evropy, která je k nim zdrženlivá. Ale i Evropská unie povoluje dovoz geneticky upravené úrody, protože podle vědeckých studií není zdravotně nijak závadná. Ekologické organizace však varují, že zásahy do genů se budou šířit v životním prostředí.
Jak uvádí Margaret Mellonová z Unie znepokojených vědců, tato organizace nechala ve dvou komerčních laboratořích provést genetické rozbory tří běžných zemědělských plodin - kukuřice, sóji a řepky olejky. Ukázalo se, že v nich jsou v malé míře obsaženy genové sekvence z geneticky upravených rostlin, které tam teoreticky neměly co dělat. Až jedno procento z jednotlivých druhů semen obsahovalo jednu či více uměle pozměněných genových sekvencí, které se do nich dostaly například prostřednictvím pylu z polí s geneticky upravenými plodinami. Tím se sice nijak nenarušila jejich zdravotní nezávadnost, nicméně ukázalo se, že uměle pozměněné geny se mohou nekontrolovaně šířit životním prostředím.
Nespokojeni jsou zejména ekologičtí zemědělci, kteří žádné nové geny ve své úrodě nechtějí, ale jimž se tam dostávají z okolních polí. Margaret Mellonová však upozorňuje, že další potíže mohou nastat v blízké budoucnosti. Autoři genetických úprav totiž doufají, že rostliny s uměle vnesenými geny budou levně a účinně vytvářet i látky vhodné pro výrobu plastů nebo léků. Zatím to výzkumníci zkoušejí na pokusných polích. Pokud by ovšem tyto geny přeskočily do běžné úrody, už by vznikl docela podstatný problém. Potravinářská plodina, v níž by byly obsaženy těžko stravitelné nebo medicínské látky, by už samozřejmě ohrožovala konzumenty. \"Farmaceutické továrny podléhají přísným předpisům, aby se látky z nich nedostaly do potravního řetězce. Avšak na polích nic takového zaručit nemůžete,\" varuje Mellonová.
(jet)
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů