Čtvrtek, 28. března 2024

Asie znovu bojuje s ptačí chřipkou, po Číně a Vietnamu ji hlásí Thajsko

Asie znovu bojuje s ptačí chřipkou, po Číně a Vietnamu ji hlásí Thajsko
Propagační obrázky asijských politiků, pojídajících drůbeží maso bez obav z nakažení, byly odloženy na neurčito do archívů. Nejen Čína, ale i Thajsko a Vietnam hlásí návrat choroby, kterou na konci března politici prohlásili za poraženou - ptačí chřipky.
Optimistická prohlášení Číňanů, Thajců, Indonésanů či Vietnamců brali vědci skepticky. Nyní se jejich obavy potvrdily. Thajsko včera oznámilo, že se v zemi objevila dvě nová ohniska viru H5N1, který v této zemi letos usmrtil již osm lidí. Stejný problém mají i Čína a Vietnam.
\"Není překvapující, že se ptačí chřipka vrátila,\" řekl mluvčí Světové zdravotnické organizace v Pekingu Roy Wadia. \"V životním prostředí zůstává dlouho.\"
Kvůli této nemoci v asijských zemích zemřelo od prosince 2003 nejméně 24 lidí a bylo vybito více než sto miliónů kusů drůbeže.
Druhá vlna se objevila i navzdory tomu, že čínské úřady začaly drůbež očkovat. Není jasné, kolik kusů již v postižené provincii An-chuej zemřelo a kolik jich bylo zabito, než Peking situaci oficiálně přiznal.
Utajování skutečného stavu věcí se objevilo i při první epidemii. Ta podle expertů musela začít už v první polovině roku 2003. Indonésie ale postižení přiznala až v srpnu, Thajsko v listopadu a Čína letos v lednu. Záměrné přehlížení nemoci a pochybné praktiky zemědělců pak přispěly k tomu, že propukla epidemie.
Nyní Číňané tvrdí, že za novou vlnu nemoci mohou stěhovaví ptáci. Vědci ale již dlouho upozorňují, že největší chybou může být právě očkování drůbeže.
Vědecký časopis New Scientist varoval, že jde o špatně kontrolovaný experiment. \"Pokud se vakcína přesně neshoduje s virem, jako je tomu v případě H5N1, může se virus dále množit, aniž by zvířata jevila příznaky choroby,\" uvedl časopis.
Vakcinaci pak jako špatný způsob boje proti ptačí chřipce kritizovala i OSN. Vědci se obávají, že v souvislosti s očkováním by chřipkový virus mohl zmutovat v ještě zákeřnější formu, přenosnou z člověka na člověka.
Zatím se postižené země nemoci bojí především kvůli ekonomickým ztrátám souvisejícím s odlivem turistů. Ztráty v turistice jsou totiž pro asijské země mnohem citelnější než problémy samotného drůbežářského průmyslu, který se jen málo podílí na hrubém domácím produktu.
První vlna epidemie zasáhla na jaře kromě Číny, Vietnamu a Thajska rovněž Laos, Kambodžu, Indonésii, Japonsko a Jižní Koreu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů