Pátek, 29. března 2024

Ekozahrada pomůže dětem poznat zblízka přírodu

Ekozahrada pomůže dětem poznat zblízka přírodu
Jablonné v Podještědí - Upravit nevyužívanou část zahrady je smyslem projektu Společné plánování a realizace přírodního dětského areálu u Mateřské školy Studánka v Jablonném v Podještědí.
\"Jedná se o výstavbu naučné zahrady, která má napomoci dětem získat pozitivní vztah k přírodě a zároveň rozšířit jejich povědomí o fungování ekosystému,\" vysvětluje Tomáš Besta, ředitel Občanského sdružení přátel Lužických hor. Součástí ekozahrady bude tzv. květinová spirála, kde budou vysázeny jednotlivé druhy bylin. Vodní a bahenní rostliny mohou předškoláci poznávat v části, kde bude umístěn mokřad. Na zeleninovém záhonu si děti budou moci zase osvojit zahradnické dovednosti.
\"Počítáme také s výstavbou amfiteátru, suché řeky s přirozeným korytem a balvany, a v neposlední řadě také se skluzavkou, pozorovatelnou a kioskem,\" vypočítává Tomáš Besta. Jak dále zdůrazňuje, veškeré stavby budou z přírodních materiálů.
Celý projekt je podpořen Nadací Roberta Bosche v rámci programu Partnerství měst a obcí. Ten je realizován ve spolupráci s Informačním centrem neziskových organizací Praha.
\"Na výstavbě ekozahrady se podílejí, mimo naše sdružení, město Jablonné v Podještědí, partnerské město Oybin a Správa chráněné krajinné oblasti Lužické hory,\" upřesňuje ředitel občanského sdružení.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů