Čtvrtek, 28. března 2024

Zastánci obnovitelných zdrojů založili novou asociaci

Zastánci obnovitelných zdrojů založili novou asociaci

Propagovat, podporovat a produkovat obnovitelné zdroje energie s cílem vytvářet nové podnikatelské příležitost zejména pro tuzemské zemědělce je cílem Agrární asociace pro produkci do industrie (AAPI), jejíž první kongres proběhl ve čtvrtek 10. června ve Slušovicích.

Podle předsedy Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR (OSPZV-ASO) Bohumíra Dufka, který je zároveň tajemníkem AAPI, by měl stát začít daňově vhodně stimulovat ekologickou výrobu. „Řešením je například zavedení ekologické daně na obaly nebo výrobky, které se nesnadno likvidují,“ konstatoval Dufek. Zemědělské odbory si podle něj uvědomují, že do klasické zemědělské výroby je nutné zahrnout i komodity, které nekončí v potravinovém řetězci, například výrobu bioplastů, biolihu či bionafty.

Tak vzniknou na venkově nové pracovní příležitosti, což je i v zájmu Ministerstva práce a sociálních věcí. „Vše, co bude mít pozitivní dopad do problematiky zaměstnanosti, naše ministerstvo vítá,“ zdůraznil náměstek ministra Petr Šimerka. Naplnění mimoprodukčních funkcí zemědělství může podle Dufka také zajistit práci takzvaným sezónním zaměstnancům. „Není přece třeba na úřadech práce nezaměstnané evidovat, ale nabídnout jim možnost uplatnění. Mezi takové možnosti patří třeba likvidace skládek, úklid lesů nebo využití pracovníků při výrobě stavebních ekologických hmot,“ myslí si Dufek.

Podle prezidenta AAPI Petra Wojnara je hlavním problémem vyrobit takové ekologické produkty, které jsou cenově konkurenceschopné s jinými srovnatelnými výrobky. „Chceme-li ekologii dostat do praktického života, musíme mít dobrou ekonomiku takové produkce,“ uvedl Wojnar. Příkladem je podle jeho slov unikátní nová technologie DESTER 1000, která byla vyvinuta pro výrobu granulátů ekologických plastů. „Je to jediná technologie na světě, kterou lze vyrobit kilogram ekoplastů pod 30 korun za kilogram,“ zdůraznil Wojnar. Díky tomu je tak výrobní cena litrové ekoplastové lahve 3,50 koruny.

Velké bioenergetické možnosti se podle jednatele společnosti Onesur Pavla Jablonského skrývají ve zpracování kalů z čistíren odpadních vod. Při vhodné technologii činí výhřevnost z kilogramu kalu 16 Megajoulů, což je podle jeho slov na úrovni výhřevnosti nejkvalitnějšího hnědého uhlí. „Navíc emise z obnovitelných zdrojů jsou oproti konvenčním poloviční,“ konstatoval Jablonský.

Zdroj: www.Agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů