Pátek, 19. dubna 2024

Brazílie se chystá vytvořit \"superkávu\"

Brazílie se chystá vytvořit \"superkávu\"
Milovníci silné a aromatické brazilské kávy se mají na co těšit. Brazílie totiž oznámila, že rozluštila genetický kód kávovníku, což jí prý do dvou let umožní vytvořit kvalitnější odrůdy. Brazilci navíc ujišťují, že nepůjde o laboratorní genetickou manipulaci, nýbrž o výsledek šlechtění.
\"Vytvoříme superkávu, z níž bude mít nakonec užitek každý,\" prohlásil v úterý brazilský ministr zemědělství Roberto Rodrigues. Nová káva bude mít bohatší chuť, bude aromatičtější a kávovník bude odolnější vůči nemocem a škůdcům, dodal.
Brazilští vědci vytvořili databázi obsahující informace o 200 000 sekvencích DNA a 35 000 genech, které jsou \"odpovědné\" i za různé příchutě kávy. K databázi bude mít zpočátku přístup pouze šest brazilských státních institucí. Do šesti let má být za úplatu otevřena pro brazilský a možná i zahraniční soukromý sektor.
Nové odrůdy, které mají být výsledkem například křížového opylování, by podle expertů mohly zdvojnásobit produkci kávy z jednoho hektaru a snížit produkční náklady o 20 procent. Superkávovník má být také \"ekologičtější\": bude zapotřebí o 50 až 100 procent méně herbicidů a pesticidů, znečisťujících životní prostředí.
S brazilskou kávou se setkávají i spotřebitelé v Česku. Podle údajů Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky se z Brazílie loni dovezlo zhruba 3000 tun kávy, což je po Vietnamu a Rakousku nejvíce.
Tmavá, aromatická a silná brazilská káva typu Arabica je mezi znalci oblíbená. \"Z šesti druhů speciálních káv si ji zákazníci objednávají nejvíce,\" řekla HN Kristina Kesnerová z pražské kavárny Zanzibar.
\"Nová brazilská káva by mohla být hodně zajímavá, protože brazilská káva vůbec je výjimečná a má specifickou chuť. My se na ni budeme určitě těšit,\" prohlásila. Kesnerová.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů