Sobota, 20. dubna 2024

Zdravých potravin je v obchodech málo

Zdravých potravin je v obchodech málo
Trh s biopotravinami je v České republice problém, je nerozvinutý, chybí propojenost producentů, zpracovatelů a prodejců. Podle Markéty Doubravské z Pro- Bio, nevládní neziskové organizace sdružující zemědělce, zpracovatele i obchodníky, poptávka po tzv. čistých potravinách roste, zvláště velký je nedostatek mléka a výrobků z něho, vajec, drůbežího masa a ovoce.
Doubravská potvrzuje, že ve velkých potravinových řetězcích se prodávají většinou suché a trvanlivé výrobky skupiny bio, největší nabídka je v supermarketech Tesco a Carrefour, v Kauflandu nabízejí bio kravské mléko a jogurt, ale jen v chudičkém sortimentu. Naše redakce se obrátila s otázkou o nákupu, prodeji a sortimentu biopotravin na největší supermarkety. Ani jeden neodpověděl. Doubravská to vysvětlila tak, že obchodní podmínky těchto řetězců jsou pro výrobce či zpracovatele biopotravin naprosto nepřijatelné. Na druhé straně je potřeba přiznat, že firem zpracovávajících tento typ potravin je u nás jen dvacet, farmářů několik stovek, ale ti nejsou s to výrobky v požadovaném množství, sortimentu a balení dodávat. Nicméně je fakt, že polovina všech biopotravin byla prodána v supermarketech. Biopotraviny s nižší dobou trvanlivosti se proto prodávají přímo z farem, na tržištích, případně v místních obchodech, především v rekreačních oblastech, kde je vyšší odbyt. Doubravská připomíná, že biopotraviny lze nakoupit prostřednictvím klubů, sdružení a nezávislých prodejců. V České republice je asi tři sta obchodů s biopotravinami, což není mnoho, v Čechách je jich víc, na Moravě a ve Slezsku míň, v Ostravě jsou například jen dva takto specializované obchody, po jednom ve Frýdku- Místku a Novém Jičíně.
Doubravská míní, že ve srovnání se západní Evropou máme co dohánět, přestože je u nás z postkomunistických zemí trh s biopotravinami nejrozvinutější. Je potřebné motivovat ekozemědělce, aby pěstovali biopotraviny na orné půdě, protože zatím z každých deseti se devět zaměřuje výhradně na chov dobytka bez tržní produkce. Dále je potřeba rozšiřovat zpracovatelský průmysl a hledat odbyt. Nicméně je zatím pravda, že většina našich lidí nedokáže biopotraviny ocenit.
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů