Úterý, 23. dubna 2024

Spor o půdu zabrzdil výstavbu zábavního parku

Spor o půdu zabrzdil výstavbu zábavního parku

 

Kvalitní zemědělská půda proti miliardovému projektu se stovkami pracovních míst. Právě tento spor zatím zabrzdil připravovanou výstavbu obřího tematického zábavního parku pod názvem Země lží v Hatích na česko-rakouské hranici.
Ministerstvo životního prostředí odmítlo ze zemědělského půdního fondu vyjmout na stavbu zábavního parku přes sto hektarů pozemků s tím, že jde o vysoce kvalitní černozem. Ta je na stovce z celkových sto osmnácti hektarů půdy, na níž se má park stavět. Ministerstvo nyní řeší odvolání proti tomuto rozhodnutí. "V odvolání jsme argumentovali velkým počtem nových pracovních míst, ale i tím, že podle projektu zůstane v celé lokalitě na polovině plochy zachována zeleň a vodní plochy," uvedl František Hruška, místostarosta Chvalovic, které leží v těsné blízkosti přechodu.
Zábavní park chce postavit v Hatích společnost Excalibur City, která už na hranicích provozuje areál s obchody a restauracemi. Firma uvedla, že chce investovat do výstavby parku více než jednu a půl miliardy korun a vytvoří několik set přímých pracovních míst. Celkem by díky parku mohlo najít práci až dva tisíce lidí. To by na Znojemsku, kde se nyní pohybuje nezaměstnanost mezi dvanácti až šestnácti procenty, znamenalo pokles nezaměstnanosti až o čtyři procenta.
Velké zábavní parky s výjimkou akvaparků, které nejsou spojeny s nákupními centry nebo hypermarkety, dosud nejen v Česku, ale i v dalších zemích, jako jsou Slovensko, Polsko nebo Maďarsko, chybějí. V západní Evropě jsou přitom takových parků stovky, například v Nizozemsku je jich dvacet pět. Podle studie poradenské společnosti Duane Marden, která zjišťovala situaci v celé Evropě, je v Česku místo pro dva nadregionální zábavní parky a pro dvě až tři regionální centra.
Kromě Země lží se výstavba dalšího velkého zábavního parku pod názvem Evropa park chystá také v blízkosti dálnice D1 na Vysočině v lokalitě mezi Měřínem a Velkou Bíteší. Výstavba parku zaměřeného na jednotlivé země střední a východní Evropy za dvě miliardy korun má přinést také až dva tisíce pracovních míst. Zatím se hledají investoři, kteří by do projektu šli.
Zábavní parky chtějí stavět také v dalších zemích střední Evropy. Dosud neznámý investor chce postavit park buď v Bratislavě, nebo v Maďarsku či Rakousku a investovat do něj téměř čtyři sta miliónů eur. Slovenská metropole má výhodu své pozice mezi Maďarskem a Rakouskem, navíc je odtud dobré spojení i s Prahou.


Jak má vypadat zábavní park Země lží v Hatích

[*] Park má mít čtrnáct obřích atrakcí, mezi kterými se bude jezdit vláčkem
[*] Součástí areálu bude vodní plocha, která se v zimě promění v kluziště
[*] V okolí má vzniknout centrum služeb pro automobilisty či chovatele zvířat

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů