Středa, 17. dubna 2024

Technické špičky na letošní "Zemi živitelce

Technické špičky na letošní "Zemi živitelce
Odborná porota na letošním 31.ročníku výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích konané koncem srpna a začátkem září tr. udělila v kategorii mechanizace z většího počtu přihlášených exponátů 4 ocenění.

"Zlatý klas s kytičkou" získala firma TESAS TOP z Nepomuku s za smykem řízený čelní nakladač Locust L 853, výrobek firmy Way Industry v Krupině (Slovensko). Nakladač je z určen pro zemní práce zemědělství, s možností využití i přídavných zařízení.. Díky své konstrukci, tj. s hlavně díky systému uzavřené vany pod nakladačem a též díky použití kvalitních hydraulických prvků je minimalizován negativní vliv evtl. úniku oleje do životního prostředí.

"Zlaté klasy" v dané kategorii byly uděleny tři:

- firmě ZETOR Brno za universální kolový traktor ZETOR typ 8441 PROXIMA. Tento stroj o výkonu motoru 60 kW je universálním energetickým prostředkem se širokým uplatněním v agregaci s pracovními stroji, ale i v dopravě

- firmě LIVA Představice za jednořádkový sklízeč brambor a kořenové zeleniny

AVR SPIRIT 4100 (bunkrový sklízeč se stranovým vyoráváním)- výrobek firmy AVR z Roeselare v Belgii. Tento stroj používá originální a velmi účinný systém odnaťování, který účinně je patentován.

- firmě AGROTEC z Hustopečí u Brna za kolový traktor NEW HOLLAND TS 135 A, výrobek CNH UK Ltd. v Baildonu ve Velké Británii. Je to stroj o výkonu 160 kW, který představuje novou generaci střední výkonové řady těchto strojů. Je vybaven motorem s vysokotlakým vstřikováním paliva a elektronicky řízeným zvyšováním výkonu Odpružená kabina a přední náprava zabezpečuje pohodlnou obsluhu. Charakteristický je moderní design.

V souvislosti s udělováním cen na veletrzích a výstavách se někdy hovoří o tzv. zákulisní diplomacii, která se projevuje při jednání hodnotitelských porot. Podle takovývhto názorů se údajně během posuzování exponátů ucházejících se o ceny zvažují i netechnická hledska, např. zda udělení určitému podniku pomůže nebo zda neudělením ceny naopak ten který podnik přihlašující svůj exponát do soutěže nebude poškozen atp. V případě letošní Země živitelky v Českých Budějovicích však takovéto domněnky porota svým postupem rázně vyvrátila. Konkrétně se tak stalo v kategorii potřeb a služeb zemědělství, kde nepřiznala ocenění silniční nájezdové váze a ekologickému gelovému podpalovači. V prvním případě se tak stalo proto, že firma přihlásila exponát, který oproti loňskému roku vykazoval jenom malou inovaci. V druhém případě jde sice o kvalitní a navíc na prostor nenáročný inovovaný výrobek (jedna tuba podpalovače stačí na 20 podpalů), ale výrobce ji bohužel nestačil certifikovat, ! a to ani technicky, ani po stránce bezpečnosti manipulace a hygieny. Tak či onak, jednání poroty v Budějovicích letos určitě nepodpořilo dojem, že by toto grémium odborníků podléhalo "inflačním tendencím" při udělování cen.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů