Pátek, 29. března 2024

Slovenští vědci nelegálně pěstovali GMO

Slovenští vědci nelegálně pěstovali GMO
Slovenská inspekce životního prostředí objevila během rutinní kontroly na polích nelegálně pěstovanou geneticky upravenou řepku a sóju. Obě plodiny totiž nemají žádné povolení pro pěstování v Evropské unii. Tomu, kdo obě geneticky upravené plodiny dovezl a vysadil, tak nyní hrozí pokuta ve výši až pět miliónů slovenských korun.
Geneticky upravená řepka a sója rostly na polích patřících Výzkumnému ústavu rostlinné výroby v Piešťanech, jeho zástupci se k pěstování těchto plodin zatím nevyjádřili.
Kromě těchto dvou plodin inspektoři našli také geneticky upravenou kukuřici, jejíž vliv zatím nebyl na Slovensku testován.
"Nebezpečí spatřujeme především v možné genetické kontaminaci jiných zemědělských plodin a v přírodě se volně vyskytujících příbuzných druhů. Toto nebezpečí je největší u řepky, která má na Slovensku mnoho příbuzných druhů, se kterými se může křížit," uvedl Martin Hojsík, koordinátor toxické a genetické kampaně Greenpeace na Slovensku.

Greenpeace: Potraviny s GMO jsou již v prodeji
Ve slovenské obchodní síti navíc aktivisté ekologického hnutí Greenpeace objevili výrobky, které obsahují geneticky upravované složky a nemají potřebné povolení. Jde především o rostlinné oleje.
Olej obsahující geneticky upravenou sóju chce na slovenský trh dodávat také česká Setuza, ta nyní čeká na povolení slovenských úřadů.
Evropská komise letos v září povolila prodej sedmnácti druhů geneticky upravené kukuřice v celé Evropské unii a odeslala žádost o povolení geneticky upravené řepky olejky.

Spor o geneticky upravené plodiny se vleče
Evropská komise začala povolovat nové druhy geneticky upravených plodin (GMO) letos na jaře. Na její postup si totiž u Světové obchodní organizace stěžovaly Spojené státy a Kanada. Komise ale zpřísnila pravidla pro uvádění na trh, ta přikazují výrobcům upozorňovat na GMO, jakmile jejich podíl překročí 0,9 procenta v konečném výrobku.
Komise ale prozatím stáhla kontroverzní návrh na stanovení limitu pro přítomnost GMO v běžném osivu. Komise totiž v září měla schvalovat směrnici, podle níž by se na nahodilou přítomnost geneticky upravených semen v osivu kukuřice a řepky muselo upozorňovat až v případě, že by toto množství překročilo 0,3 procenta.
Proti návrhu jsou ekologové, spotřebitelské organizace i farmáři. Argumentovali především hrozbou poklesu důvěry spotřebitelů v evropské potraviny s možností následků pro celý sektor, který zajišťuje obživu pro 7,5 miliónu pracovníků. Podle některých průzkumů totiž sedm z deseti evropských spotřebitelů potraviny z geneticky upravených plodin odmítá.
V Česku má povolení k pěstování geneticky upravené kukuřice americká biotechnologická společnost Monsanto. Ta nyní dělá polní zkoušky nutné k tomu, aby se upravená kukuřice mohla používat jako osivo nebo krmivo pro zvířata.
V tuzemské obchodní síti jsou k dostání také potraviny vyrobené pomocí geneticky upravených plodin, jde například o rostlinné oleje vyrobené z upravené sóji.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů