Sobota, 20. dubna 2024

Chovatelé musí hlásit, kde mají včely

Chovatelé musí hlásit, kde mají včely
Na pravidelném setkání starostů, které se konalo v pondělí v Městském úřadě v Tachově, byli představitelé obcí a měst informováni kromě jiného také o novém zákonu o rostlinolékařské péči, který je v platnosti od 1. června.
Pavel Šrámek, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Tachově informoval přítomné o znění některých odstavců tohoto zákona, které se vztahují k obecním úřadům. Samosprávy plní povinnosti na úseku ochrany včel, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin.

"Uživatelé pozemků jsou povinni před aplikací přípravků nebezpečných včelám projednat opatření k ochraně včel s jejich chovateli, kteří mají stanoviště v dosahu pěti kilometrů od hranice pozemku, na kterém má být provedena aplikace. Těchto projednávání se účastní také místně příslušný obecní úřad,"
řekl vedoucí odboru životního prostředí.
Letecký postřik musí být oznámen písemně obecnímu úřadu nejpozději 48 hodin před zahájením. Jedná se o přípravky účinkujích na hmyz. Letecká aplikace přípravků nebezpečných včelám je zakázána.
"Chovatelé včel jsou povinni oznámit obecnímu nebo městskému úřadu údaje týkající se stanovišť včelstev a hromadného letu včel. Oznámení musí provést každoročně do konce února. Pokud je chce přemístit, tak toto nahlásí nejméně pět dní předem,"
informoval přítomné Šrámek.
Obecní úřad tyto informace poskytne na vyžádání ošetřovatelům porostů a uživatelům pozemků.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů